week tegen pesten

Alles over pesten en wat je ertegen kunt doen

We weten dat pesten bestaat and that it sucks. Maar weet je ook wanneer iets pesten is, waarom het gebeurt, wat pesten voor gevolgen heeft en wat je ertegen kunt doen? Let’s break down bullying en beat it. #weektegenpesten

Wat is pesten?

Het lijkt onnodig en lame om uit te leggen wat pesten is, but it’s not. Als je denkt aan pesten, denk je waarschijnlijk aan dingen als name calling, duwen, bedreigen, uitlachen of spullen afpakken. Maar pestgedrag kan ook sneakier zijn. Denk aan buitensluiten en roddelen. Pesten is eigenlijk een vorm van agressie waarbij herhaaldelijk wordt geprobeerd iemand lichamelijk of geestelijk pijn te doen. Dat kan op allerlei manieren.

Plagen vs. Pesten  

Plagen kan ook pesten worden, ook al merk je dat zelf misschien niet. Bijvoorbeeld als je steeds dezelfde plaagt, of als de geplaagde het zelf niet grappig vindt. The thing is: ‘Bij plagen kan de ander terugplagen en kunnen beide partijen erom lachen. Plagen is makkelijk te stoppen. Pesten is dat niet; vaak is het een groep tegen één, is er sprake van een machtsverschil en is het niet leuk of grappig bedoeld,’ aldus Stichting Stop Pesten Nu.

Nu denk je misschien: ja, ik plaag weleens, maar ik doe niet expres gemeen, dus ik pest niet. Maar in the end bepaalt de ‘ontvanger’ of het pesten is of niet. Kijk dus altijd goed naar de reactie van de ander als je het niet zeker weet en ga na wat je eigen bedoelingen zijn.

Being bullied

Word jij gepest? Dan is dat nooit je eigen schuld, so don’t try to change. Waarschijnlijk valt jouw pester jou niet aan om wie jij bent, maar om wie hij of zij zelf is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je het moet laten gebeuren. Nitasha Shetty, psychiater bij de Columbia University Clinic for Anxiety en Related Disorders, vertelt wat je het beste kunt doen.

‘Omdat er veel onderliggende psychische problemen zijn die deel uit kunnen maken van het plaatje van de pester, kun je ze beter niet direct confronteren’, legt ze uit. ‘Zonder te weten waarom ze doen wat ze doen, is het moeilijk om iets te zeggen wat hun gedrag daadwerkelijk zal veranderen.’

Check ook: 10x Vooroordelen waar je mee te maken krijgt als je biseksueel bent

Bevestiging

Daarbij wil Dr. Nitasha ook opmerken dat pestkoppen vaak juist uit zijn op een reactie. Dus als je ze boos of verdrietig confronteert, geef je precies wat ze willen en voeg je hun gedrag. ‘Het beste is afstand nemen van de situatie en proberen geen grote, emotionele reactie te geven.’

Wat je volgens haar wel moet doen? Dat lees je in het nieuwe XL Fashion issue, samen met een boel verhalen van gepesten én pesters.

Cosmog2005 Lr 1 1

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen