Alles wat je moet weten over studiefinanciering

Of je nu van de middelbare school naar het wo gaat of ervoor kiest om vanuit het mbo door te studeren aan het hbo: studiefinanciering blijft altijd een dingetje. Waar heb je wel en niet recht op? En hoeveel stufi krijg je? Of hoe zit dat met je OV? Wij helpen je een handje op weg.

Als je studeert of gaat studeren, heb je recht op studiefinanciering. Ook wel bekend als stufi. Deze stufi bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs, aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Wat je krijgt, is afhankelijk van de opleiding die je doet en ook wat je aanvraagt, want dat moet je zelf doen. Hieronder zetten we voor het mbo, hbo en wo de verschillende onderdelen op een rijtje.

Basisbeurs

De basisbeurs is een bedrag dat je als vergoeding krijgt als student in de periode dat je studeert. Als je nog thuis woont krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je op jezelf woont. ​

Mbo

Als mbo-student krijg je een basisbeurs. Ga je niveau 1 of 2 doen? Dan is de basisbeurs een gift. Als je niveau 3 of 4 doet, wordt deze lening omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Als je niet meer thuis woont en dus uitwonend bent, is dit bedrag hoger dan wanneer je nog thuis woont. Je moet wel minimaal 18 jaar zijn voor een beurs of lening.

Hbo en wo

Helaas zijn de regels van de basisbeurs een paar jaar geleden veranderd. Vroeger had iedereen recht op een basisbeurs, maar helaas is dat voor jou nu niet meer het geval.

Lees hier wat Meysam en Jennifer vinden van het afschaffen van de basisbeurs voor het hbo.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs komt bovenop de basisbeurs en is voor mbo-, hbo- en wo-studenten. Of je deze krijgt en hoe hoog deze is, hangt af van het inkomen van je ouders. Vraag deze aanvullende beurs altijd aan! DUO berekent elk jaar of je er recht op hebt en zo loop je geen geld mis. De aanvullende beurs kan een gift zijn of worden.

Lenen

Heb je naast je studie een bijbaantje zodat je naast studeren ook nog kunt shoppen, maar verdien je niet genoeg geld om hiermee ook je studie te betalen? Dan kun je geld lenen voor je studie zonder rente: een lening.

Check ook: Online baantjes die major money opleveren!

Mbo

Ook als je een basis- en/of aanvullende beurs krijgt en hier niet van rondkomt, kan je geld lenen en met rente een lening afsluiten bij ome DUO. No worries, de rente is zo laag ATM dat je eigenlijk een lening zonder rente hebt. Hoeveel je leent, bepaal je zelf. Je moet wel eerst berekenen hoeveel je maximaal per maand mag lenen. De lening kan je maandelijks aanpassen of opzeggen.

Hbo en wo

Helaas krijg je als je hbo gaat doen of wo dus geen basisbeurs meer. Als je ook geen recht heb op een aanvullende beurs of als dat niet voldoende is, kan je lenen bij DUO. Let op: geld lenen, kost geld, maar gelukkig is de rente zo laag dat je eigenlijk een lening zonder rente hebt. Ook een voordeel: je kunt de lening zelf iedere maand aan- en uitzetten of het bedrag dat je leent aanpassen.

Studentenreisproduct

Ook heb je recht op een ov-kaart waarmee je van maandag t/m vrijdag – of in het weekend – met uitzondering van zon- en feestdagen, doordeweeks gratis kunt reizen. Heb je een weekabonnement? Dan krijg je in het weekend 40% korting en als je een weekendabonnement hebt, geldt de korting doordeweeks. Een studentenreisproducent krijg je (vaak) zowel op het mbo als op het hbo en universiteit. Het studentenreisproduct kan een gift zijn of worden.

Collegekrediet

Doe je hbo of universiteit? Dan kom je – naast je lening – in aanmerking om ook collegekrediet aan te vragen. Dit is een lening waar je je collegegeld van kan betalen, dat bovenop je studievoorschot komt. Hoeveel je krijgt, hangt af van het collegegeld dat je moet betalen. Ook dit collegegeldkredit moet na de opleiding worden terugbetaald.

Check ook: Genius ways om major money te besparen tijdens je studie

Good to know

Let op: je studiefinanciering moet je zelf aanvragen en bestaat dus uit verschillende onderdelen waarvan je zelf kun bepalen welke onderdelen je aanvraagt. Op de site van DUO is het mogelijk om alvast te berekening te maken van een aanvullende beurs. Dit kan met de functie ‘rekenhulp studiefinanciering‘.

Bron: DUO | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen