Alles wat je moet weten over studiefinanciering

Of je nu van de middelbare school naar het MBO gaat, of ervoor kiest om vanuit het MBO door te studeren aan het HBO: studiefinanciering blijft altijd een dingetje. Waar heb je wel en niet recht op? En hoeveel stufi krijg je? Of hoe zit dat met je Ov? Wij helpen je een handje op weg.

Basisbeurs

Wat het is: de basisbeurs is een bedrag dat je als vergoeding krijgt als student, in de periode dat je studeert. Als je nog thuis woont krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je op jezelf woont. ​

Wat het betekent voor MBO: als MBO-student krijg je een basisbeurs. Ga je niveau 1 of 2 doen? dan is de basisbeurs een gift. Doe je niveau 3 of 4, dan wordt deze lening omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Als je niet meer thuis woont en dus uitwonend bent, is dit bedrag hoger dan wanneer je nog thuis woont.

Wat het betekent voor HBO en WO:
Helaas zijn de regels van de basisbeurs een paar jaar geleden veranderd. Vroeger had iedereen recht op een basisbeurs, maar helaas is dat voor jou nu niet meer het geval. In 2015 is deze regeling namelijk veranderd en krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar hebben ze wel recht op een studievoorschot.

Lees hier wat Jennifer (19) en Meysam (12) vinden van de huidige vorm van studiefinanciering. 

Lenen

Wat het is: heb je naast je studie een bijbaantje (met deze bijbaantjes verdien je majoor money) zodat je naast studeren ook nog kunt shoppen, terrassen en feesten en verdien je niet genoeg geld om hiermee ook je studie te betalen? Dan kun je geld lenen voor je studie zonder rente: een lening.

Wat het betekent voor MBO: ook als je een basisbeurs krijgt en hier niet van rondkomt, kun je geld lenen en zonder rente een lening afsluiten bij ome DUO. Je moet wel eerst berekenen hoeveel je maximaal per maand kan lenen. Ga hiervoor naar www.duo.nl.

Wat het betekent voor HBO en WO: helaas krijg je als je HBO gaat doen of WO dus geen basisbeurs meer en zul je het moeten doen met iets waar je wél recht op hebt: een lening bij DUO.  Voordeel: je kunt deze lening zelf iedere maand aan- en uitzetten of het bedrag dat je leent aanpassen.

Studentenreisproduct

Wat het is: een ov-kaart waarmee je van maandag t/m vrijdag – of in het weekend – met uitzondering van zon- en feestdagen doordeweeks gratis kunt reizen met het ov. Heb je een weekabonnement? Dan krijg je in het weekend 40% korting en als je een weekendabonnement hebt geldt de korting doordeweeks. Een studentenreisproducent krijg je zowel op het MBO als op het HBO, WO en de Uni.

Collegekrediet

Studeer je aan WO of Universiteit? Dan kom je – naast je lening – in aanmerking om ook collegekrediet aan te vragen. Dit is een lening waar je je collegegeld van kan betalen, dat bovenop je studievoorschot komt.

Good to know

Let op! Je studiefinanciering moet je zelf aanvragen en bestaat dus uit verschillende onderdelen waarvan je zelf kun bepalen welke onderdelen je aanvraagt. Op de site van DUO is het mogelijk om alvast te berekening te maken van een aanvullende beurs. Dit kan met de functie ‘rekenhulp studiefinanciering.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Duo, Girlscene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen