Het zijn gekke en onzekere tijden, dus dat ook jij hier misschien last van hebt (op welke manier dan ook) is niet zo gek. Het kan zijn dat je zelf heel bang bent of dat je bang bent dat een van je familieleden ziek wordt. Begrijp je niets van alle regels, cijfers en wat er nou wel of niet waar is en kom je er zelf niet zo goed uit? Dan kun je bellen met de hulplijn van het Rode Kruis. Hier kun je terecht met al jouw vragen en zorgen rondom het coronavirus. Óók voor iemand anders.

Rode Kruis hulplijn

Via de hulplijn van het Rode Kruis ziekenhuis wordt er met je meegedacht, advies gegeven of een manier bedacht hoe je zelf hulp kunt bieden aan mensen die behoren tot de risicogroep. Maar ook kun je terecht met al je vragen en proberen ze je zo goed mogelijk te helpen en gerust te stellen als dat nodig is. Wanneer iemand, of jijzelf, echt hulp nodig heeft en er om je heen niemand is die dit kan doen, dan kijkt het Rode Kruis of zij kunnen helpen of eventueel moeten doorverwijzen naar andere, juiste hulp. Dit doet een team van getrainde vrijwilligers.

Je kunt ook bellen naar de hulplijn voor iemand anders. Wanneer je je zorgen maakt om je oma die aan de andere kant van het land woont en waar je geen boodschappen voor kunt doen, bijvoorbeeld. Je kunt bellen met de Rode Kruis Hulplijn op 070-4455888 of vul het aanvraagformulier op de website van het Rode Kruis in www.rodekruis.nl/hulpnodig.

Maar ook op social media is het Rode Kruis actief! Zo delen ze op TikTok verschillende video’s met tips en voorlichting over het coronavirus.

@rodekruisOuderen kunnen sneller ziek worden van corona. Hoe help jij opa of oma? 🦠 ##coronavirus ##rodekruis ##corona♬ Corona – Picante

Als je hulp voor iemand anders inschakelt, vergeet diegene dan niet te vertellen dat er iemand van HRK langskomt!

Rode Kruis Ready2Help

Als je je zorgen maakt om anderen kun je Rode Kruis Ready2Help inschakelen. Dit team bestaat uit burgerhulpverleners die graag willen helpen en je geruststellen of een oogje in het zeil houden. Ook jij kan je aansluiten bij Ready2Help! Iedereen die iemand wil helpen, kan zich via dat netwerk aanmelden.

Lees hier wat je nog meer kunt doen om anderen te helpen in deze rare tijd!

1,5 regel

De allerbelangrijkste regel op dit moment is dat je minimaal 1,5 meter afstand houdt van anderen (dit is waarom). Vind je die social distancing toch nog een beetje moeilijk? Doe dan net alsof je een surfplank onder je arm hebt. Wanneer je dan een rondje draait zul je zien hoe groot de cirkel van. 1,5 meter is. But most important: ben je verkouden, aan het hoesten of heb je koorts? Blijf dan thuis! Zo voorkom je dat je anderen besmet.

Check hier nog meer tips hoe je om kan gaan met stress en anxiety veroorzaakt door corona.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Rode Kruis