Blue Monday

Blue Monday: wat als je last hebt van een depressie of een angststoornis?

Elke derde maandag van januari is het weer zover: Blue Monday. Op deze dag hangt er een wolkje boven iedereens hoofd en zouden we allemaal in een slechte mood moeten zijn. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat als je je vaker down voelt dan normaal? Wij leggen het uit.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday, oftewel blauwe maandag, is bedacht door Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2005 bedacht hij een formule waarmee hij kon bewijzen dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop veel mensen zich verdrietig of down voelen. Dit zijn de reasons why:

  • De dagen zijn donker
  • Het is de eerste dag van de school- of werkweek
  • Je goede voornemens zijn misschien mislukt
  • De zomervakantie is far away
  • Je hebt minder geld te besteden door de feestdagen

Andere psychologen vonden dit maar een gek idee en gingen er niet in mee, maar de media pakten het concept van ‘Blue Monday’ snel op. Of de formule nou klopt of niet: het is een goed moment om mental health te bespreken.

Mentale struggles

De cijfers liegen er niet om: in Nederland krijgt van alle jongeren tussen de 18 en 24 jaar 7,1% van de jongens en 18,9% van de meisjes een keer een depressie. Maar wat is het verschil tussen een dipje en een depressie? Als je je langer dan twee weken aaneengesloten somber voelt en nergens meer zin in hebt, kan het zijn dat jij een depressie hebt. ‘Om zeker te zijn van de diagnose moet je natuurlijk de huisarts, psycholoog of psychiater bezoeken‘, vertelt Jean-Pierre van de Ven, psycholoog en woordvoerder van MIND. ‘Er zijn veel jongeren die er tegenaan zitten. Ze hebben bijvoorbeeld veel schoolstress, worden gepest of maken nare dingen mee. Dit heet dan reactieve depressie.’

Lees ook: Depressieve klachten onder jongeren komen vaker voor dan je misschien denkt

CG! lezeres Iep (21) is al 10 jaar chronisch depressief. ‘Ik ben open over mijn depressie, ook op social media. Ik zie niet waarom het onder stoelen of banken gestoken moet worden. Depressiviteit is iets normaals, net als naar de psycholoog gaan. Mensen gaan naar de kapper voor hun haar, en naar de psycholoog voor hun hoofd.’ En zo is het!

Wil je meer weten over depressies? Lees hier de Life Talk waarin CG! lezeressen open zijn over hun depressie.

Angststoornis

Naast dat je je blue kunt voelen door een depressie, zijn er ook mensen die last hebben van angsten. Angst is een nuttige emotie, maar als angst en paniek je leven beheersen, kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Volgens cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut krijgt maar liefst 13% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar met verschillende vormen van angststoornissen te maken.

Zelfs de greatest boss babes kunnen hier last van hebben, zoals bijvoorbeeld Wieske Volker (29), de eigenaresse van sieradenshop Wiezewasjes. Al sinds haar twintigste kampt ze met een ernstige angststoornis waardoor ze vaak niet buiten durft te komen. ‘Mijn angsten werkten totaal niet mee, waardoor ik soms weken thuis zat. Ik kwam er toen achter dat een groot bedrijf leiden vanuit bed niet altijd lukt’, vertelt ze. ‘Ik vind het belangrijk om mensen die in hetzelfde schuitje zitten hoop te geven op een betere toekomst. Toen ik zelf volledig aan de grond zat, heb ik onwijs veel aan verhalen van gelijkgestemden gehad. Ik wil laten zien dat je met een dergelijke stoornis ook zeker iets kan bereiken!’

When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen

Hulp

Denk je dat jij of iemand in je omgeving last heeft van een angststoornis of depressie? It’s easier said than done, maar praat erover. Je bent zeker niet de enige en er zijn genoeg manieren om er vanaf te komen of het minder te maken. Weet je niet bij wie je moet zijn en heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie of MIND Korrelatie.

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen