Catcalling

Catcalling: wat is het nou eigenlijk?

We vinden het zo normaal om nagefloten, gevolgd of zomaar in onze booty geknepen te worden, dat we er niet eens meer bij stilstaan dat dit straatintimidatie is. Time to clear things up.

Catcalling: wat is het?

Hoe vaak begint een romantisch verhaal met de woorden: ‘ey pssst, meisje, kom hier met die lekkere billen’? Precies. Waarom we dan toch zo vaak op deze manier worden aangesproken? If only we knew. Op zo’n manier worden aangesproken op straat heet ‘catcalling’. Als je jongens vraagt of ze dit weleens doen, is het antwoord bijna altijd nee. Maar vraag je meiden of ze weleens zoiets hebben meegemaakt, zeggen ze bijna allemaal ja!

Volgens onderzoek heeft 81% van de Amsterdamse vrouwen tussen de 15 en 34 jaar te maken gehad met catcalling, oftewel straatintimidatie. In Rotterdam zei 84% van alle ondervraagde vrouwen het afgelopen jaar te zijn nagefloten, beledigd, achtervolgd of op een andere manier ongewenst benaderd te zijn. En van jullie CG!-lezeressen heeft 67% dit wel eens meegemaakt. Eh, say what? Zo veel?! Nou, ja dus.

Niet normaal

Ook op de CG!-redactie hebben we allemaal ervaring met catcalling; van naroepen en achtervolgen tot fooi in je beha gestopt krijgen. Omdat het zó vaak gebeurt, staat niemand er echt meer bij stil. We zijn er een beetje gewend aan geraakt. Sterker nog, (on)bewust hebben we ons gedrag er nog op aangepast ook. Think about it:

  • Je laat vriendinnen ‘s avonds niet alleen fietsen
  • Je loopt om zodat je die ene plek waar jongens altijd hangen kunt vermijden
  • Je doet je oortjes in als je een groepje jongens ziet staan
  • Je kijkt obsessed naar je telefoon om maar geen oogcontact te maken

Dit is niet normaal, en toch doen we het bijna allemaal. Alles om het maar niet uit te lokken. ‘Het beperkt je vrijheid,’ zegt Lotte van stichting Stop Straatintimidatie. ‘Jongens en mannen moeten stoppen met het intimideren van meisjes en vrouwen. Zij moeten erop worden aangesproken, zodat zij hún gedrag veranderen.’

Innocent of intimidatie?

Maar wanneer ís het eigenlijk straatintimidatie? Een quick Google search vertelt ons dat straatintimidatie een ‘ongewenste verbale, non-verbale of fysieke toenadering in een openbare ruimte’ is. Denk bijvoorbeeld aan nafluiten, naroepen, beledigen, volgen of betasten. Maar waar ligt dan de grens tussen een (flirty) compliment en catcalling? Stichting Straatintimidatie legt het verschil uit: ‘een complimentje of flirten is een oprechte toenaderingspoging. Schreeuw je ‘sl*t’ naar een meisje, dan downgradet je haar tot lustobject. Straatintimidatie is een manier om meiden ‘hun plaats te wijzen’.’

New year, new rules: catcalling is een echte no-go.

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen