Feminisme

4x Mythes over feminisme

Bij het woord ‘feminisme’ denken veel mensen vaak aan vrouwen die mannen haten, altijd lesbisch zijn, geen beha’s dragen én dat feministen altijd vrouwen zijn. Newsflash: geen van deze punten zijn waar! Wij leggen je uit waarom.

First of all: wat is feminisme precies?

Feministen geloven dat geen geslacht ‘het beste’ is, oftewel: mannen zijn niet beter dan vrouwen (of andersom). Toch denken veel mensen dat feministen vrouwen zien als het ‘betere geslacht’. Nope, niets is minder waar. Feministen willen juist dat vrouwen, mannen en everyone in between gelijke rechten hebben, want op dit moment is dat niet zo. Mannen krijgen vaak meer betaald dan vrouwen (yup, óók in Nederland), en daarbij komt ook dat vrouwen vanaf hun geboorte in hokjes worden geduwd: je moet er mooi uitzien, je moet je scheren, je moet slank zijn… You name it. Daarnaast worden vrouwen vaak gezien als lustobjecten. Goede voorbeelden hiervan is catcalling en vreemde jongens die je aanraken wanneer je bijvoorbeeld uitgaat.

Kort gezegd: all feminists want is gelijke rechten en dat vrouwen niet meer gezien worden als lustobjecten.

Myrthes

Toch zijn er een hele hoop dingen die geassocieerd worden met feminisme. En lang niet al die punten zijn waar! Wij helpen deze vooroordelen de wereld uit.

Zara Larsson vertelt over feminisme, social media en een collab met Ariana Grande

Punt 1: feministen haten mannen

Nope, not true. Like we said, het enige wat feministen willen is gelijke rechten. Omdat vrouwen achter worden gesteld, staan ze in feminisme centraal. Dit betekent niet dat je mannen haat als je feminist bent! Veel mannen denken dit omdat ze worden aangesproken op hun gedrag (lees: vrouwen zien als lustobjecten, catcalling). Het is echter geen haat, maar feedback ;-).

Punt 2: feministen zijn allemaal lesbisch

First of all, nee. Second of all, sinds wanneer is lesbisch zijn a bad thing?

Punt 3: feministen dragen nooit beha’s

Wrong again, want dit is een persoonlijke keuze en niet iedereen wil zonder beha de deur uit. Wat wél zo is, is dat er een feministische beweging bestaat die ‘Free the Nipple’ heet. Het doel van deze beweging is dat vrouwen hun tepels niet langer hoeven te verbergen, online en IRL. De wereld ziet vrouwelijke tepels namelijk als iets seksueels, terwijl mannen gewoon de straat op kunnen zonder shirt aan. Double standards much!

Queen Miley Cyrus vindt het opvallend dat mensen borsten niet erg vinden, maar zodra je een tepel kunt zien, is het een probleem. ‘I’m showing my boobs and no one has a problem, but the nipples are covered so somehow that’s okay’, zegt ze. In deze video legt ze het even haarfijn uit:

Punt 4: feministen zijn altijd vrouwen

Ondanks dat het vaak voorkomt dat feministen vrouwen zijn, kan het ook heel goed dat mannen zich inzetten voor feminisme. En dat is alleen maar fijn, want samen staan we sterker! Helaas is het wel vaak zo dat mannen (en soms vrouwen) er niet voor uit durven te komen, omdat ze bang zijn voor vooroordelen. Vandaar dat we met deze checklist de mythes over feminisme de wereld uit willen helpen.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen