homogenezing

De Tweede Kamer stemt over verbod op homogenezing

Het zal je misschien wel verbazen, maar in Nederland is homogenezing nog echt een dingetje. Gisteren werd er over een verbod gestemd in de Tweede Kamer.

Homogenezing?

De naam zegt het waarschijnlijk al; het slaat op het genezen van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen van hun seksuele geaardheid. Het is een omstreden behandeling, aangezien de behandelaar de behandelde wil genezen van iets wat helemaal geen probleem zou moeten zijn en daarbij zijn of haar wezen zou willen veranderen. In Nederland is het homohuwelijk sinds 2001 legaal -als eerste in de wereld- en vinden de meeste mensen gewoon dat je moet kunnen samenzijn met wie je wil, ongeacht het geslacht. Boohoo heeft zelfs een kledinglijn ontworpen om diversiteit te vieren!

Dat homo-acceptatie in Nederland niet vanzelfsprekend is, bleek wel toen een paar hooggeplaatste Nederlanders -zoals politicus Kees van der Staaij- de veelbesproken Nashville verklaring hadden ondertekend. Hierdoor werd homo-acceptatie veel besproken in de media. Door het programma Ewout & de homogenezing kwam heel Nederland erachter dat homogenezing in verschillende kerken en andere gebedshuizen nog steeds wordt uitgevoerd. Door middel van gebed en soms fysieke behandelingen wordt er geprobeerd de ‘patiënten’ te genezen van hun homoseksualiteit.

Schadelijk

Naast dat het genezen van iemands geaardheid vrij vreemd is om te doen, zijn de behandelingen ook erg schadelijk. Volgens de artsenorganisatie KNMG is homoseksualiteit ‘geen ziekte, maar een natuurlijke variant van de menselijke seksualiteit.’ De resultaten van de behandelingen zijn voor het overgrote deel negatief. ‘Mensen gaan kapot aan dit soort therapieën, ze worden depressief of krijgen zelfmoordgedachten.’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenburg tegen COC.nl.

Volgens de KNMG werkt het ook niet en mag ‘in zijn algemeenheid geen therapie worden gegeven die niet werkt’. ‘Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat er een therapie zou werken om je homoseksuele geaardheid te onderdrukken.’, zegt de organisatie tegen Trouw, nadat in 2012 bleek dat een christelijke organisatie homogenezingen vergoed kreeg. Sindsdien is dat over and done with, maar sommige partijen vinden de ontzegging van subsidie niet genoeg.

Lees ook: 18x LGBT celebs

Verbod

In verschillende landen in Zuid-Amerika, België, Malta en verscheidende staten in Amerika is homogenezing strafbaar. Nu willen de VVD, PvdA, GroenLinks, SP, Denk en D66 dat Nederland deze therapieën ook gaat verbieden. De partijen worden gesteund door de Vereniging van Jeugdartsen AJN. Gisteren werd er gestemd over de motie, de partijen PVV, CDA, FvD, SGP en CU stemden tegen het verbod. Het kabinet moet nu met een wetsvoorstel komen, dus nu is het nog maar afwachten tot dit gebeurd.

Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten via Instagram @cosmogirl_nl!

LEES OOK

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen