Mental Health

Deze drie mental health myths mogen forever verdwijnen

Er is nogal wat confusing info out there. Time to learn the facts.

Als iets aan rabbit hole aan verwarrende en tegenstrijdige informatie is, zijn het de Google zoekresultaten van alle verschillende mental health begrippen wel. Als iedereen denkt dat ik gelukkig ben, kan ik dan wel depressief zijn? Is het oké om mijn depressieve bestie te laten vallen als hij/zij mij ook sad maakt?

You’ve got the questions; we have the answers. Wij zochten wat common mental health myths tot op de bodem voor je uit, zodat one: jij dat niet meer hoeft te doen en two: ze hopelijk voorgoed debunked kunnen blijven.

1. Mental health conditions horen er gewoon bij in je teens

TRUE | FALSE

Sommige mensen denken dat tieners die met mental illness gediagnosticeerd zijn, eigenlijk gewoon last hebben van ‘puber problems’ en nog een beetje moeten wennen aan de ups en downs van opgroeien en volwassen worden. Ze denken misschien dat hun mood swings veroorzaakt worden door hormonale schommelingen of dat hun stemmingswisseling een vorm van aandacht vragen is. Truth is dat mood swings inderdaad vaak voorkomen tijdens je teenage years en dat ze ook niet altijd een mental illness betekenen. Maar dat maakt mental health conditions niet minder real. Laat je dan ook nooit aanpraten dat jouw feels en mood swings ‘gewoon een fase zijn’ en ‘er nu eenmaal bijhoren’ of ‘aandachtsvragerij zijn’. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook nog eens hartstikke incorrect. Jouw feelings zijn valid en verdienen zorg en aandacht. Just lichamelijke issues, zoals een gebroken been of een open wond do.

2. Als niemand doorheeft dat je depressief bent, dan ben je het vast niet

TRUE | FALSE

Sommige mensen zijn gewoon beter in het verbergen van hun depressie of in doen alsof alles fine is. Als je nog steeds goede cijfers halt, een sociaal leven hebt en doet alsof alles goed gaat, betekent dit niet dat je niet depressief bent. In the end gaat het om hoe jij je voelt on the inside. That’s what matters most.

3. Depressie en zelfmoordgedachten zijn aanstekelijk

TRUE | FALSE

– sort of

Experts zijn het erover eens dat feelings, tot op zekere hoogte, aanstekelijk zijn. Dus als je tijd doorbrengt met iemand die depressief is, kun je jezelf ook down gaan voelen. Maar je neemt geen klinische depressie over zoals je de Britse mutatie van het coronavirus overpakt. However, als iemand zelfmoord pleegt, is er wel een kleine kans dat dit triggerend werkt voor at-risk people.

Lees ook: 10x Mental health tips voor tijdens de lockdown

Zit je in de knoop met jezelf, doe je aan zelfbeschadiging of denk je na over zelfmoord? Het is belangrijk om meteen hulp te zoeken en hier (anoniem en vertrouwelijk) over te praten met een hulpverlener. Bel 113 of 0800-0113 of ga naar 113.nl en chat met een hulpverlener. Dit kan helpen om je gedachten te delen en deze te doorbreken.

Vermoed je dat iemand in je omgeving met suïcidale gedachten worstelt? Weet dan dat ook jij kunt helpen. In de online training van 113 (vraagmaar.113.nl) leer je in ongeveer een uur hoe je signalen herkent, hoe je hierover in gesprek kunt gaan en hoe je diegene op hulp kunt wijzen.

BEN JE BENIEUWD NAAR MEER MENTAL HEALTH MYTHS? CHECK DAN PAGINA 80 EN 81 IN CG!’S OWN YOUR POWER ISSUE

Own Your Power issue CosmoGIRL! #2 2021
KOOP HIER

Bron: CosmoGIRL! #2 2021 | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen