hpv

Dit is alles wat je moet weten over HPV: de soa die bijna iedereen krijgt

Chlamydia, gonorroe, hiv… Het zijn soa’s die je vast wel bekend in de oren klinken. Maar what about HPV? Het is een soa die lang niet iedereen kent, maar bijna iedereen een keer krijgt.

HPV-virus

Misschien ben je er al voor ingeënt of krijg je binnenkort een oproep: het HPV-virus. Het Humaan PapillomaVirus (HPV) is een soa die kan leiden tot bijvoorbeeld baarmoederhalskanker.

HPV is heel besmettelijk en kun je krijgen door het hebben van seks (maar is ook de enige soa die je zelfs kunt krijgen door het delen van dezelfde handdoek). Het virus zit in, op of rond je vagina of penis en na het hebben van seks kun je het ook makkelijk op je huid, handen of in je mond krijgen. Seks met een condoom kan de kans op besmetting met wel 70% verminderen. Maar dit betekent dus dat je zelfs met veilige seks nog een kans hebt om het te krijgen.

No need to freak out right away: infecties met HPV komen heel vaak voor. Zelfs 8/9 op de 10 mensen raken eens in hun leven besmet met het virus. The good news: in de meeste gevallen in zo’n infectie super onschuldig. Je lichaam ruimt het zelf op, zonder dat je het zelfs in de gaten hebt.

Lees ook: CG! beantwoordt alle seksvragen die je eigenlijk niet durft te stellen.

Genitale wratten

Er zijn zo’n 170 HPV-varianten, waarvan de meeste niks doen. Maar van sommige krijg je genitale wratten, die kunnen leiden tot jeuk, pijn of een branderig gevoel. Gelukkig gaan deze wratjes bijna altijd vanzelf weer over.

Lees ook: Wat is herpes en hoe weet ik of ik het heb?

Kanker

Maar je kunt ook écht pech hebben. Er zijn namelijk 13 hoogrisico varianten van het HPV-virus die kanker kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is hierbij baarmoederhalskanker. Jaarlijks ondergaan er in Nederland 5.500 vrouwen een behandeling voor een voorstadium van baarmoederhalskanker, krijgen 830 het daadwerkelijk en overlijden er uiteindelijk 220 aan deze vorm van kanker. Maar je kunt ook een andere vorm van kanker krijgen van het HPV-virus, bijvoorbeeld in je slokdarm, mond, anus, vagina en de penis.

Vaccin

Gelukkig zijn er dus vaccins die je tegen ongeveer driekwart van alle baarmoederhalskankers beschermen. De vaccins zitten daarom ook in het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor meisjes in het jaar dat ze 13 worden, worden opgeroepen om de prikken tegen HPV te halen. Het middel is namelijk het meest effectief voordat je seksueel actief bent.

Ook jongens krijgen vanaf 2021 een uitnodiging voor een HPV-vaccin, dat beschermt tegen penis-, anus-, mond- en keelkanker.

Lees ook: Het te lang dragen van een tampon kan een stuk gevaarlijker zijn dan je denkt

Uitstrijkje

Alhoewel het vaccin de kans op kanker verkleint, loop je alsnog een klein risico. Daarom heeft het RIVM ingesteld dat vrouwen vanaf hun 30e zich elke vijf jaar gratis kunnen laten testen op baarmoederhalskanker door middel van een uitstrijkje. Bij een uitstrijkje wordt er een eendenbek in de vagina geplaatst, waarna er met een lang wattenstaafje langs je baarmoederhals wordt gegaan (trust us, het klinkt enger dan het is). Vervolgens kan er zo gecontroleerd worden of je afwijkende cellen hebt door HPV.

Het is super belangrijk om je te blijven testen. Jaarlijks overlijden er tientallen vrouwen omdat ze niet hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek en niet zijn komen opdagen voor een uitstrijkje. Het is ten slotte niet verplicht. Zie je er heel erg tegenop om naar het ziekenhuis te gaan? Je kunt ook gewoon een zelftest doen. Ook al voor je 30e.

Dus mocht je moeder, oma, tante, whoever weer zijn opgeroepen voor een uitstrijkje: vertel ze hoe belangrijk het is om te gaan! En voor jezelf: vrij altijd veilig (ook om besmetting van andere soa’s te voorkomen) en wees je ervan bewust dat het HPV-virus a real thing is.

NOS op 3

Wil je nou alles hierboven nog even duidelijk terugkijken? Check hieronder het informatieve filmpje van NOS op 3!

Check ook: QUIZ: Welke anticonceptie past het beste bij jou?

Bron: NOS op 3 | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen