Branden in Australië

Dit is er aan de hand in Australië en zó kun jij helpen

Dit verdrietige nieuws heb je niet kunnen missen: Australië verkeert in een noodtoestand door de uitgebroken bosbranden die zich blijven uitbreiden. Steden worden geëvacueerd en zelfs dieren moeten hun natuurlijke habitat verlaten. Heel het land is in gevaar, but there are ways to help 💔.

Wat is er aan de hand?

Allereerst een vreemd feitje: bosbranden horen bij Australië. Ze zorgen namelijk voor de voortplanting van verschillende bomen en planten! Maar dit seizoen zijn de branden intenser than ever, en de zomer is nog niet eens écht begonnen. De temperaturen lopen op tot 50 (!) graden en het is extreem droog in het land. Een vlammetje kan dus zorgen voor een enorme vuurzee, en helaas is dit ook gebeurd.

De branden zijn op dit moment zó heftig, dat zelfs de brandweer, vrijwilligers en het leger de brand niet meer onder controle kunnen krijgen. Het enige wat zou kunnen helpen, is regen. Helaas wordt er nog enkele weken droogte verwacht in Australië en zal de temperatuur alleen maar oplopen de komende maanden.

What now?

Huizen zijn afgebrand, stadjes zijn met de grond gelijk gemaakt. Veel mensen zijn gevlucht naar het strand en wachten daar op hulp, want zelf kunnen ze niet meer weg. Zij worden met boten en helicopters van het leger naar veilige gebieden gebracht. Ook geeft het leger de gevluchte mensen brandstof en water.

However, mensen zijn niet de enigen die gevaar lopen door de branden. De natuurlijke habitats van dieren worden opgeslokt door het vuur, waardoor miljoenen koala’s, kangoeroes en andere dieren op de vlucht zijn geslagen. De dieren lopen brandwonden op en weten geen eten of drinken meer te vinden. It’s heartbreaking.

The numbers

  • Door de branden zijn er 500 miljoen dieren overleden, waaronder koala’s, kangoeroes en vogelbekdieren.
  • Al 23 mensen hebben de branden niet overleefd en zijn overleden.
  • Er is al zo’n 16 miljoen hectare verbrand, wat roughly the size of België en Nederland bij elkaar is volgens Dutch Cowboys.
  • Ongeveer 1300 huizen gingen in vlammen op.

Wat kun jij doen?

All over the world worden er inzamelingsacties gehouden om de mensen en dieren te helpen. Was je van plan om een lekkere Starbucks koffie voor jezelf te halen? Skip deze dan, en doneer het geld aan één van de volgende organisaties om de mensen en dieren in Australië te helpen:

  • Australian Red Cross: zij helpen mensen die gevlucht zijn voor het vuur met onderdak en meer. Klik hier voor de Instagram van het Australian Red Cross.
  • Wires Wildlife Rescue: deze organisatie helpt dieren die gewond zijn geraakt of geen thuis meer hebben. Klik hier voor de Instagram van deze organisatie.
  • Salvation Army: dit is het Leger des Heils van Australië, en zij helpen mensen en de brandweer in any way possible. Klik hier voor de Instagram van deze organisatie.
  • Rode Kruis Nederland: ook het Nederlandse Rode Kruis zamelt geld in voor Australië. Klik hier voor de Instagram van deze organisatie.
  • IFAW: Ook deze organisatie helpt de dieren in Australië. Klik hier voor de Instagram van deze organisatie.

Als je op de naam van de organisatie klikt, kom je gelijk terecht op de donatiepagina. Elk beetje helpt, hoe klein ook!

Superhero Celebs

Als je als celebrity veel geld verdient, is het makkelijker om een grotere donatie te maken. Veel celebs doen dit ook! Popster P!NK  heeft maar liefst een half miljoen dollar gedoneerd aan de Australische brandweer. Actrice Rebel Wilson heeft met een veiling 100.000 dollar opgehaald voor organisaties die in Australië bosbranden bestrijden. Zangeres Kylie Minogue doneerde 500.000 dollar, ook om te helpen met het bestrijden van de branden.

LEES OOK:

Beeld: Instagram @nswrfs, @josh_burkinshaw, @lablouseroumaine, @emelinaah, @pink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen