Davina Michelle

Dit is er nu in Minneapolis gaande na de dood van George Floyd

Het nieuws en social media staan er vol mee: de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd. Hij overleed afgelopen dinsdag op 46-jarige leeftijd door de hardhandigheid van een politieagent die hem op de grond duwde en op zijn nek bleef zitten, waardoor hij uiteindelijk geen adem meer kreeg. Over de hele wereld zijn mensen woedend en in de stad waar het gebeurde, Minneapolis, is het onrustig.

Arrestatie

George werd in Minneapolis aangehouden voor het op frauduleuze wijze namaken van iets. De politieagent legde hem op de grond en gebruikte zijn knie om George laag te laten liggen, wat zo’n vijf minuten heeft geduurd. George schreeuwde een aantal keer dat hij niet meer kon ademen, maar er werd niet naar hem geluisterd. Omstanders probeerden hem te helpen en schreeuwden dat de politieagent hem los moest laten.

Ontslagen

De hele wereld is boos. Dit is namelijk de zoveelste keer dat een blanke politieman het leven van een donkere man ontneemt. Er zijn dan ook allerlei dingen gaande uit protest. Na het voorval zijn vier politieagenten ontslagen. De burgemeester van Minneapolis spreekt zich uit over de situatie: ‘Zwart zijn in Amerika zou geen doodvonnis mogen zijn. We hebben gezien hoe een witte agent vijf minuten lang zijn knie in de nek van een zwarte man duwt. Vijf minuten!

Protesten

Vlak na het incident werd er geprotesteerd op de plek waar George is overleden. Inmiddels wordt er op veel plekken gedemonstreerd en de demonstraties worden steeds heftiger. Winkels worden geplunderd en er worden zelfs politiebureaus in brand gestoken. De rellen in Minneapolis lopen nu zelfs zo uit te hand, dat er militairen aan te pas moeten komen om de rust terug te brengen.

LEES OOK:

Beeld: ANP
Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen