zelfvertrouwen

Dit is hoe je je zelfvertrouwen boost!

Bij je vriendinnen durf je alles te zeggen en maak je het ene grapje na de andere. Als je vriendinnen jouw zelfvertrouwen een cijfer moesten geven was het een dikke tien. Maar gek genoeg verander je op slag in een verlegen muisje als je voor de klas moet presenteren of die ene boy moet aanspreken. Hoe kan dat?

Vaardigheid

Zelfvertrouwen is, de naam zegt het al, vertrouwen in jezelf hebben. En dat bestaat uit twee onderdelen, zo schrijft psycholoog Robert Haringsma in zijn boek Vergroot je zelfvertrouwen.  Robert: ‘Je kunt zelfvertrouwen opdelen in vaardigheid en waardigheid. Bij vaardigheid gaat het om dingen die je kunt trainen en waarvoor je kunt leren. Als jij vol zelfvertrouwen dat ene rottige tentamen wil maken, zul je daarvoor moeten leren. Hoe beter je leert, hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt dat je een goed cijfer zult halen.’ Hetzelfde geldt voor een kamer vol vreemde mensen binnenstappen of de eerste move maken. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het de volgende keer gaat.

Waardigheid

Met waardigheid light het wat ingewikkelder. Robert legt aan CG! uit: ‘Hierbij gaat het om je gevoel van eigenwaarde, dus eigenlijk hoe jij jezelf ziet. Dit gevoel is vaak gelinkt aan hoe andere mensen over je denken en hoe jij over die mensen denkt. ‘Waardigheid is een combinatie van dingen die niet zomaar aan te leren zijn. Niet iedereen denkt positief over zichzelf. Dit kan te maken hebben met je karakter, maar ook met dingen die vroeger zijn gebeurd. Ben jij als kind vaak gepest, dan kun je je jaren later nog ongewenst voelen. Dit gebrek aan waardigheid verklaart waarom je keer op keer onnodig zenuwachtig kunt zijn voor bijvoorbeeld een proefwerk.

Uiterlijk

Maar hoe zit het dan met superknappe meiden? Waarom lijken die altijd zoveel zelfvertrouwen te hebben? Robert: ‘Dat is een vooroordeel. Wij denken automatisch dat knappe mensen meer zelfvertrouwen hebben, maar dat is een foute gedachte. Jij kunt iemand wel knap vinden, maar het gaat om wat die persoon van zichzelf vindt. Als zij zichzelf lelijk vindt, kunnen honderd mensen tegen haar zeggen dat ze knap is, maar het gaat om wat zij voelt.‘ Ook krijgen knappe meiden vaker te maken met jaloerse opmerkingen waardoor hun waardigheid minder wordt. Dus onthoud dat ook een knappe meid flink onzeker kan zijn.

Relax!

Meiden zijn vaak bang om te falen. Ze missen het zelfvertrouwen dat nodig is om iets nieuws uit te proberen. Sommige meiden zijn zelfs zo bang om te falen, dat ze iets niet eens proberen. Nergens voor nodig, vindt Robert. ‘Als je iets nog nooit hebt gedaan, hoe kun je dan van jezelf verwachten dat je het gelijk goed doet? Van iemand anders zou je dat toch ook niet verwachten? Daarom is het belangrijk je niet teveel druk op jezelf te leggen. Relativeer, ook als je iets niet gelijk goed doet is het niet het einde van de wereld. Je omgeving verwacht helemaal niet dat je het allemaal al weet.’ Extra voordeel: door die druk bij jezelf weg te halen, kom je in een positieve spiraal terecht. Door de druk te verlagen ben je meer relaxt, waardoor dingen makkelijker gaan en je uiteindelijk meer zelfvertrouwen krijgt. Mooi toch?

Stop met vergelijken!
We zijn geneigd een ander altijd beter, mooier en grappiger te vinden dan onszelf. Waarom eigenlijk? Stop direct met deze bad habbit!

Houd een boostboek bij
Schrijf dagelijks vijf dingen op die goed gingen en waar je goed in bent. Prima leesvoer voor een als je ooit eens in een dip zit.

Relativeer
Onzekere meiden denken dat de hele wereld op hen let. Maar echt, niemand vind jouw blunder het belangrijkste event van die dag. Zie die dingen juist in perspectief.

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen