Studiejaar

Dit is wat niemand je vertelt over je eerste jaar als student

Denk je aan studeren, dan denk je vast aan freedom. Eindelijk kun je meer op je eigen benen staan, je bezighouden met vakken die je leuk vindt en werken aan je toekomst. Sounds great! Toch hebben veel studenten het zwaar, Van moeilijk kunnen wennen aan nieuwe werkwijzen tot battles met anxiety en depressie.

Waarom studenten zoveel struggelen

Zowel anxiety als depressies kunnen opduiken – of terugkomen, als je hier al eerder mee geworsteld hebt – tijdens je eerste jaar. Alles is ineens nieuw en… Anders. ‘Het is niet zo dat we een knopje hebben dat je om kunt zetten waardoor je in een keer klaar bent voor de adult world’, zegt Gregory Eells, hoofdcounselor op Cornell University. ‘Het is heel normaal om je eerste studiejaar moeite te hebben met die omschakeling.

Gevolg kan zijn dat je je eenzaam voelt. Alsof je de enige bent die niet de best time ever heeft, of maar moeilijk aansluiting kan vinden bij studiegenoten. Spoiler alert: je bent definitely niet de enige die zich zo voelt. Dat lijkt alleen maar zo. ‘Het maken van nieuwe vrienden is een proces tijdens je eerste jaar. Het kan even duren voordat je mensen leert kennen met wie je echt klikt of dezelfde interesses deelt’, zegt Mary Commerford, hoofdcounselor op Barnard College.

Hier vind je negen tekenen dat je veel te gestrest bent

In sommige gevallen gaan deze ‘normale’ freshman blues nog een stukje verder. Ze kunnen omslaan in heftigere gevallen, waarbij a whole lotta anxiety en zelfs depressie kan komen kijken. ‘Ik heb mijn hele leven geworsteld met een depressie, en hoewel ik het tegenovergestelde had verwacht, kwam alles weer boven toen ik ging studeren’, vertelt Erin, die haar studie inmiddels succesvol heeft afgerond. ‘Mijn eerste studiejaar was zowel het slechtste als het beste jaar van mijn leven.’ Toen Erin steeds meer het gevoel kreeg dat haar verwachtingen van haar studententijd niet overeenkwamen met de werkelijkheid, werd haar depressie nog erger. ‘Ik verloor mezelf in vriendschappen die helemaal niet bij mij pasten. Ik voelde me zo slecht over mezelf.’ Door haar depressie en anxiety, zag Erin haar cijfers in het eerste jaar kelderen. Een veelvoorkomend probleem, volgens Eells. Daarnaast geven veel studenten aan last te krijgen van anxiety, omdat de lesstof ineens veel ingewikkelder (en meer) is dan ze gewend zijn van de middelbare school.

Zoek je nog een leuke rugtas voor school? Shop ‘m hier!

Bye-bye, FOMO

‘De eerste week dat ik op kamers woonde, bleef iedereen in z’n eigen kamer met de deur dicht’, vertelt Sara, die van zichzelf heel verlegen is. ‘Na een tijdje dacht ik: waarom zit ik hier de hele tijd in mijn eentje?’ Sara besloot uit haar comfortzone te stappen en het heft in eigen handen te nemen. Ze werd lid van de studentenvereniging van haar opleiding en leerde op die manier allemaal nieuwe mensen kennen.

Wil je weten wat je kunt doen om voor jezelf te zorgen en de ervaringen van Sara en Erin lezen? Je leest het hele artikel in CG!’s XL Fashion issue die nu in de winkels ligt.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen