pesten

Dit kun je doen als je gepest wordt

Pesten is een groot probleem onder kinderen en jongeren. Vaak durft niemand voor zichzelf  op te komen of er iets van te zeggen. Het pesten gebeurt dan ook op allerlei manieren, denk maar aan uitschelden, buiten sluiten of iemand zijn spullen afpakken. Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen worden achtervolgd, bedreigd of zelfs geduwd en geslagen.

Pesten moet stoppen

Er is vaak één pestkop en daar horen dan meelopers bij. De meelopers zijn vaak bang om op te komen voor de persoon die gepest wordt. Ze durven dit niet, puur omdat ze bang zijn zelf te worden gepest.  Dit is voor de persoon die gepest word heel erg. Ze voelen zich alleen en willen nergens meer naartoe. Als je zelf gepest wordt onthoudt van goed dat ze jou niet klein mogen krijgen!  Je moet voor jezelf opkomen, want alleen dan kom je verder en laat je zien: don’t mess with me!

Lees hier hoe jij kunt doen voor iemand die gepest wordt!

Tips die je helpen bij het opkomen voor jezelf:

 1. Talk about it 
  Hoe vervelend het ook is, je moet met iemand die je vertrouwt (moeder, tante, zus of leraar) praten over wat er aan de hand is. Dit lucht enorm op.
 2. Licht je ouders/verzorgers in over het pesten.
  Zij willen je echt al te graag helpen en ze hebben alles voor je over om er vanaf te komen.
 3. Vergelijk jezelf niet met iemand anders
  Het slechtste wat je kunt doen is jezelf gaan vergelijken met anderen. Iedereen is uniek op zijn of haar manier. Jaloezie lijdt alleen maar tot meer negativiteit voor jezelf. Jij hebt weer bepaalde eigenschappen die uniek zijn en die een ander niet heeft.
 4. Lees je in over tips en adviezen over pesten.
  Je wil natuurlijk dat het pesten stopt. Dan is het belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie opzoekt over pesten. Er is vast een bieb in de buurt, zoek daar boeken op over pesten en zelfvertrouwen. Hier staan ontzettend veel tips in voor jou, maar ook voor je ouders. Dan kunnen jullie samen praten en kijken wat je er beste tegen kunt doen.
 5. Ga wat leuks doen om je ergens anders op te focussen. 
  Pesten is ontzettend rot en je komt in een negatieve spiraal. Don’t hang in there, maar ga leuke dingen doen. Ga gezellig met vriendinnen de stad in of met je ouders uiteten. Je kunt je ook gaan inschrijven bij een sportclub en een zelfverdedigingssport gaan doen.
 6. Stay positive
  Je mag best een keer negatief zijn, maar het is belangrijk dat je inziet dat er meer positieve dan negatieve dingen gebeuren in je leven.
 7. Accepteer complimenten
  Als iemand je een compliment geeft, dan mag je deze zeker aannemen. Je mag er wezen! Daarnaast is het ook goed om jezelf af en toe een complimentje te geven.
 8. Het niet je eigen schuld. Herhaal: Het is NIET je eigen schuld. 
  Het kan zijn dat je denkt dat je dit allemaal op jezelf afroept en dat het allemaal je eigen fout is. Dit is alles behalve waar! Niemand verdient het om gepest te worden en dat geld ook voor jou!

Tips van onze volgers

Wij hebben onze Instagram volgers gevraagd of zij tips hebben voor jongeren die gepest worden. Iedereen was het er mee eens dat je jezelf moet blijven en trots mag zijn op jezelf. Ook lieten ze weten dat het super belangrijk is om te praten met iemand die je vertrouwt. Er zijn genoeg mensen die jou wel willen helpen!

LEES OOK:

Beeld: Freepik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen