Op het eerste gezicht lijkt de TikTok video van Feroza (17) een beauty tutorial, maar niets is minder waar. De Amerikaanse tiener wil namelijk de situatie van de Oeigoeren in China onder de aandacht brengen, maar laat weten dat haar account geblokkeerd is door China. Daarom verstopt ze haar boodschap nu in beauty tutorials.

Beauty Tutorial

‘Eerst pak je je wimperkruller en krul je je wimpers.’ Zo begint Feroza haar video op TikTok. ‘Dan leg je hem neer, pak je je telefoon die je nu gebruikt en zoek je op wat er aan de hand is in China’, gaat ze verder. De reden dat Feroza haar boodschap overbrengt in een beauty tutorial komt omdat ze geblokkeerd is, doordat ze in een andere video de regels over terrorisme overtrad. De eigenaar van de app TikTok is het Chinese ByteDance, dat vaker wordt beschuldigd van het blokkeren van kritiek op de overheid.

Bewustwording

Feroza zit niet stil en heeft nog twee andere ‘wimpervideo’s’ gepost waarin ze de politieke situaties in andere landen aankaart. Haar filmpjes zijn inmiddels al duizenden keren bekeken en gedeeld. ‘Bewustwording doet wonderen, laat Feroza weten. ‘We kunnen miljoenen mensen over de hele wereld bereiken, waaronder degene die de macht hebben om er iets aan te doen’.

Wat er aan de hand is in China

Maar wat is er dan aan de hand in China? Well, let me tell you someting: de Chinese overheid houdt momenteel duizenden Oeigoeren en Kazakken (een moslimminderheid in de westelijke regio Xinjiang, red.) vast in “opleidingscentra”, maar uit de gelekte overheidsdocumenten blijkt dat het er heel anders aantoe gaat. Het zijn Chinese gevangeniskampen waar duizenden mensen worden gedwongen om afstand te nemen van hun geloof en tradities en ze mishandeld, verkracht en zelfs vermoord worden. Inmiddels heeft Amnesty International China aangeklaagd voor de onderdrukking van de moslims in Xinjiang.

Excuus

een Amerikaanse medewerker van het bedrijf laat weten dat het om een ‘menselijke fout’ gaat en heeft hun excuus aangeboden aan Feroza, maar de tiener heeft aan de Washington Post laten weten dat ze de verklaring niet gelooft. ‘TikTok probeert deze rel onder het tapijt te schuiven en ik laat ze er niet mee weg komen’.

Echt een power girl als je het ons vraagt!

LEES OOK: 

Beeld: Instagram @ferozzaaa