ziek

Dit zijn de facts over het coronavirus

Er zijn nog steeds veel vragen rondom het Coronavirus (COVID-19): kun je nog wel online shoppen? Kan je nog met vriendinnen afspreken? Hoe besmettelijk is het? Om de hele situatie even duidelijk te maken, hebben wij een aantal Corona-facts voor je op een rijtje gezet.

Hoe weet ik of ik Corona heb?

Het is lastig te zien, maar veel mensen die besmet zijn met het Coronavirus hebben griepachtige klachten: koorts, hoesten en kortademigheid. Voor elk persoon verschilt het hoe ernstig de klachten zijn. Sommige mensen hebben lichte tot bijna geen symptomen, terwijl anderen enorm veel last krijgen van bijvoorbeeld hun longen. Als je denkt dat je besmet bent, blijf dan vooral uit de buurt van anderen, houd je symptomen in de gaten, ga na of je eventueel met iemand in contact bent gekomen die besmet is en bel bij onzekerheid de huisarts.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het virus heb?

Om besmetting te voorkomen wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Heb je last van symptomen? Blijf dan uit de buurt van anderen (vooral ouderen). Bij lichte klachten hoef je nog niet de huisarts te bellen. Wanneer je klachten erger blijven worden (denk aan veel hoesten, hoge koorts en ademhalingsproblemen) moet je wel de huisarts bellen.

Lees ook: LVMH legt productie van parfums tijdelijk stil voor dit product

Hoe kan ik besmet worden of iemand anders besmetten?

Het virus kan van mens tot mens worden overgedragen. Mensen die symptomen verschijnen hebben de meeste kans om anderen te besmetten. Wanneer je dan hoest of niest, verspreidt het virus zich via die druppeltjes. Hoe zieker iemand is, hoe besmettelijker ze zijn. Als je geen symptomen hebt (niet hoest of niest) kun je het virus niet verspreiden, zegt het RIVM.

Studies kunnen daarentegen nog niet helemaal uitsluiten of je ook al besmettelijk bent net vóór je klachten krijgt.

Kan het virus overleven buiten een lichaam?

Een virus heeft altijd een lichaam nodig om in leven te kunnen blijven. Buiten het lichaam gaat het virus dood. Hoe lang het virus kan overleven buiten een lichaam kan verschillen van enkele uren tot enkele dagen. Het is afhankelijk van verschillende aspecten zoals het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Kan ik het virus nog een keer krijgen als ik al een keer besmet ben geweest?

Nee, wanneer je al een keer het Coronavirus hebt gehad kun je niet nog een keer besmet worden. Je afweersysteem herkent dan het virus, waardoor je niet nog een keer ziek kunt worden. Je bent dan immuun.

Hoe gevaarlijk is het virus?

Het sterftepercentage onder mensen die besmet zijn met corona ligt voor zover bekend nu nog laag. In China overleed ongeveer 2% aan het virus. Veel van de patiënten die aan het virus overlijden zijn oudere mensen en mensen die al verzwakt waren door een andere ziekte. De meesten genezen gelukkig van het virus. Van alle besmette personen heeft ongeveer 17% ernstige klachten.

Het gaat hierbij natuurlijk alleen om de groep waarbij het virus is vastgesteld. In werkelijkheid zijn er veel meer personen besmet geraakt en ook weer genezen van het virus.

Lees ook: Op deze manier kun je condooms gebruiken tegen het Coronavirus

Is er al een vaccin?

Op dit moment is er nog geen officiële behandeling of vaccin op de markt voor dit virus. Hier wordt wel hard aan gewerkt. Het is voor mensen met lichte klachten voor nu gewoon een kwestie van goed uitzieken. Het enige wat artsen kunnen doen is symptomen bestrijden bij mensen met ernstige klachten, zoals het toedienen van extra zuurstof.

Wat werkt wel/niet tegen het virus?

  • Handen wassen: via je handen kunnen ziekteverwekkers makkelijk worden verspreidt, dus moet je regelmatig je handen wassen. Als je handen vies zijn, voor het eten (klaarmaken), na het hoesten en niezen, nadat je naar het toilet bent geweest (hopelijk doe je dit sowieso al), etc. Was je handen tot aan je polsen minimaal 20 seconden goed met zeep en spoel ze daarna af. Ook het droog maken van je handen is erg belangrijk!
  • Desinfecterende handgel: je kunt handgel gebruiken die je handen desinfecteren, maar doe dit niet te vaak. Hierdoor doodt je namelijk ook goede bacteriën en kun je juist vatbaarder worden voor slechte bacteriën.
  • Niezen/hoesten in elleboog: eigenlijk moet je altijd niezen en hoesten in je elleboog, maar zeker wanneer er een besmettelijk virus rondgaat! Om te voorkomen dat je het virus verspreidt via je handen, kun je het beste in je elleboog hoesten en niezen.
  • Mondkapje dragen: voor de gemiddelde, gezonde Nederlander is het dragen van een mondkapje niet per se nodig. Alleen hulpverleners moeten mondkapjes dragen, omdat zij dichtbij de patiënten komen. Wil je wel een mondkapje dragen? Neem er dan een die goed aansluit rondom je neus en mond. Wanneer je het mondkapje weer afdoet, raak dan niet de buitenkant aan. Hier kunnen namelijk virusdeeltjes op zitten,
  • Desinfectie spray: desinfectie spray werkt niet tegen het virus. Het virus kan namelijk niet lang leven buiten het lichaam en kan dus niet lang in de lucht blijven hangen.
  • Het allerbelangrijkste in natuurlijk een goede hygiëne.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen