girlpower

Drie levenslessen van sheroes

Dat wij meisjes mogen stemmen, naar school gaan en broeken dragen, is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Tot op de dag van vandaag zijn er dingen die we te danken hebben aan een aantal bijzondere en dappere (jonge) vrouwen. Wij delen graag de levenslessen van deze sheroes met je.

Follow your own path

Als er één vrouw is die deed waar ze zelf zin in had, dan was dat wel Gabriele Bonheur a.k.a Coco Chanel. Als Chanel niet haar eigen plan had getrokken, dan was de kans groot dat we vandaag de dag nog in hoepelrokken en jurken rond ozuden lopen. Dankzij Chanel hoefden vrouwen zich niet meer als rollades in korsetten te propen en daar zijn wij haar very dankbaar voor. Chanel wilde dat de schoonheid en sierlijkheid van een vrouw niet bepaald werden door kledingstukken, maar door de vrouw zélf. Daarom ontwierp ze comfy kleding met een powerful yet femine uitstraling.

Let your voice speak

Aan Aletta Jacobs hebben we veel te danken. First of all, was Aletta de allereerste vrouw die in de 19e eeuw officieel toegang kreeg tot de universiteit en afstudeerde als arts. Bedenk even hoe bizar dat is als je morgen geen zin hebt in school. Second: ze is haar hele leven opgekomen voor de rechten van vrouwen. Met haar papieren als arts opende ze een praktijk waar vrouwen voorbehoedsmiddelen konden kopen, zodat ze niet ieder jaar zwanger raakten. En alsof dat nog niet genoeg was, was Aletta ook het figuerehead van de eerste feministische golf. Her biggest legancy? Het algemeen vrouwenkiesrecht, dat in 1922 werd ingevoerd, waar ze zo’n 50 jaar lang (!) voor heeft gestreden.

Hier lees je het verhaal van boss babe Tatiana Ringsby

Be brave

De 22-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai is een kinderrechtenactivist die opkomt voor de meisjes in haar land. Want wij kunnen (mede dankzij Aletta van hierboven) dan wel naar school, maar dat geldt helaas nog niet voor iedereen. Ze wil graag dat de Pakistaanse meisjes ook naar school kunnen, iets wat de Taliban wil tegenhouden. In 2012 is Malala zelfs door de Taliban aangevallen en neergeschoten, maar no way dat ze zich uit het veld liet slaan. Nog steeds zet ze zich in voor de rechten van meisjes in haar land. If that ain’t brave. then what is?

Dit zijn natuurlijk nog lang niet alle sheroes! Wil je meer lezen over sheroes en wat ze hebben bereikt? Check dan nu pagina 100 en 101 in CG!’s girlpower issue

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen