Voetbal pay gap cosmoGIRL!

Even over die pay gap in het voetbal…

We hebben onze Oranjeleeuwinnen zien strijden voor de Women’s World Cup. Maar dat is niet de enige battle die ze de afgelopen tijd leverden; ze streden ook voor een salaris dat gelijkwaardig(er) is aan dat van hun mannelijke collega’s. De gender pay gap in het voetbal is namelijk HUGE.

Pay gap

De Leeuwinnen kregen voor het winnen van de EK-finale in 2017 1,2 miljoen euro. Of, nou ja…dat bedrag ging naar de KNVB en de Leeuwinnen kregen daar een percentage van. Volgens Vivianne Miedema was het “net genoeg voor een weekje Spanje”, zei ze tegen het AD. De mannen? Europees kampioen Portugal kreeg in 2016 8 miljoen euro. Vond je dat verschil al groot? Brace yourself voor het volgende voorbeeld: Lieke Martens (uitgeroepen tot beste vrouwelijke voetballer ter wereld) verdient 200.000 per jaar. Lionel Messi (uitgeroepen tot beste mannelijke voetballer ter wereld): 30 miljoen. Messi moet dus een dag of twee/drie werken voor het jaarsalaris van Martens. Au.

Equal pay

Niet zo gek dus, dat Martens tegen het AD zei dat ze het tijd vond voor een betere regeling. Ook Vivianne Miedema liet in een interview met The Guardian weten dat ze het wel zo eerlijk zou vinden als ze net zoveel zouden verdienen als hun mannelijke collega’s: “We doen er evenveel voor als de mannen, dus dan verdienen we er ook evenveel voor, vind ik.” En dat vindt niet alleen zij. The winning team van de Women’s World Cup, de Verenigde Staten, heeft vlak voor het WK de voetbalbond (hun werkgever, dus!) aangeklaagd wegens genderdiscriminatie. Dat is waarom fans na de winst van de VS “equal pay” door het stadion schreeuwden, in case you might wonder.

Mannen- en vrouwenvoetbal

Nu zijn er allerlei theorieën op de ongelijke betaling los te laten, zoals dat mannenvoetbal meer geld oplevert dan vrouwenvoetbal en mannen daarom meer verdienen, maar veel daarvan kunnen meteen weerlegd worden. Lees dit artikel van de BBC maar eens, die alles over de pay gap in het voetbal op een rijtje heeft gezet. Maar het geluid van de voetballende vrouwen wordt (gelukkig!) gehoord. Vlak voor het WK kwam de KNVB met een nieuwe overeenkomst waarin staat dat de commerciële vergoeding omhooggaat. In 2023 moet dit zijn doorgegroeid tot het niveau van de mannen. Daarover zei Miedema heel tevreden te zijn. In Noorwegen (2017) en Nieuw Zeeland (2018) was dit al gelijkgetrokken en ook Australië heeft de FIFA opgeroepen mannelijke en vrouwelijke spelers gelijk te belonen. Hopefully weten de Amerikaanse speelsters binnenkort bij de rechter ook iets voor elkaar te krijgen.

Wat vind jij van de pay gap? Ben jij het ermee eens dat vrouwen en mannen gelijk betaald moeten worden? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl!

LEES OOK:

Beeld: iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen