whatsapp

Fraude via WhatsApp neemt enorm toe: dit kun je doen om het te voorkomen

In tijden van corona is het aantal gevallen van oplichting via WhatsApp enorm gestegen. Misschien heb je er zelf ook wel mee te maken gehad. Nu vrienden en families elkaar minder zien en we door lockdown véél meer gebruik maken van social media, grijpen criminelen hun kans.

Fraude via WhatsApp

Fraude via WhatsApp neemt al een tijdje toe en lijkt nu tijdens de coronacrisis al helemaal te pieken. Ook de politie bevestigt dit en noemt het fenomeen ‘vriend-in-noodfraude‘. Waarom? Als je wordt opgelicht krijg je namelijk een appje van iemand die zich voordoet als jouw vriend of familielid. Je krijgt een berichtje van een vreemd nummer met bijvoorbeeld ‘Hoi liefje, dit is mama. Ik heb mijn telefoon in de wc laten vallen, stom he! Ik heb nu even een andere telefoon.‘ waarna al snel een appje volgt met ‘Ik moet 2 facturen betalen en kom niet in mijn bankieren, zou je die willen voorschieten? Dan stort ik het morgen terug!’.

Vaak wordt vervolgens zonder aarzelen de Tikkie betaald die door de fraudeur gestuurd wordt (of wordt het geld handmatig overgemaakt naar een rekeningnummer). Het lijkt ten slotte heel logisch is het is zo gepiept (+ je denkt dat je een super behulpzame dochter/vriendin/girlfriend bent).

(Let op: soms kan de hacker zelfs het echte nummer van je contactpersoon hacken, waardoor het nog meer lijkt alsof het écht diegene is die jouw appt. Als je het niet vertrouwt, bel dan altijd die persoon op!)

Lockdown

‘Normaal gesproken ga je met dit soort verzoeken bij ­iemand langs, maar dat kan nu niet, dus er is minder argwaan’, zegt rechercheur Yoanne Spoormans tegen Het Parool. ‘Bovendien is het in tijden van groeiende werkloosheid goed voorstelbaar dat familie of vrienden acuut hulp nodig hebben bij een financieel probleem.’

De truc van de oplichters is om de druk heel snel, heel hoog te laten oplopen zodat de slachtoffers, die denken dat ze met een familielid of vriend appen, geen ‘nee’ meer kunnen zeggen. Als slachtoffers vervolgens achterdochtig worden, kan de oplichter appjes sturen als ‘Vertrouw je me niet? Kom op zeg!’, waardoor het geld vaak alsnog wordt overgemaakt.

Bel daarom altijd eerst het ‘echte’ nummer van diegene die jij denkt dat jou een berichtje stuurt om te checken of het waar is. Maak NOOIT zomaar een Tikkie over naar een onbekend nummer!

Kende jij deze nieuwe functie van WhatsApp al?

Aangifte doen

Als je er op tijd achterkomt dat je bent opgelicht en de betaling is via een Tikkie gegaan, kan de transactie vaak nog worden tegengehouden. Heb je daarentegen zelf het geld overgemaakt, dan kan de politie niks doen. Je hebt tenslotte vrijwillig geld naar een rekening overgemaakt.

Doe daarentegen altijd aangifte als jouw zoiets overkomt! ‘Dat helpt ons enorm. Misschien niet voor het individuele slachtoffer, dit lossen we namelijk niet zomaar op. Maar ­alle aangiften samen geven een goed beeld van de netwerken van de oplichters en de gebieden waar ze actief zijn’, vertelt rechercheur Spoormans.

Wist je dat je deze dingen vast en zeker fout dit op WhatsApp?

Zo voorkom je WhatsAppfraude

  • Hoe groot de druk ook lijkt om een bedrag snel over te maken, is het belangrijk om rustig te blijven en te zorgen dat je telefonisch contact krijgt met de vriend of het familielid dat om geld vraagt. Zo check je of diegene er daadwerkelijk vanaf weet.
  • Als je wilt controleren of de persoon die jou een berichtje stuurt echt is door middel van een lastige vraag te stellen, zorg dan niet dat het antwoord op deze vraag te vinden is op social media.
  • Realiseer ook dat het bijna nooit voorkomt dat een rekening binnen 24 uur moet worden betaald omdat er anders iets verschrikkelijks gebeurd.
  • Bel onmiddellijk de bank als je bent benaderd door een oplichter. Die kan het rekeningnummer van de oplichter blokkeren zodat deze geen andere slachtoffers kan maken. Ook kunnen transacties soms nog worden teruggedraaid. Doe hoe dan ook altijd aangifte.
  • Vertel het aan je vrienden en familie als dit je is overkomen. Zo is iedereen meer op hun hoede en kunnen ze het herkennen als ze opgelicht worden.
  • Schakel de tweestappenverificatie in. Zo is het voor hackers lastiger om in je WhatsApp te komen. Hoe je dat doet zie je in de video hieronder.

LEES OOK:

Bron: Het Parool

Beeld: Gettyimages

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen