vrouw leger

Geen mannenondergoed meer voor vrouwen in Zwitsers leger

Vrouwen in het Zwitserse leger krijgen voor het eerst vrouwelijk ondergoed. Voorheen moesten ze hetzelfde ondergoed dragen als de mannen. Het Zwitserse leger hoopt meer vrouwen enthousiast te maken voor het leger en schaft nu daarom deze regel af.

Weinig vrouwen in Zwitserse leger

Slechts één procent van het leger in Zwitserland is vrouw. Daar wil de Zwitserse overheid verandering in brengen, want die één procent in 2030 veranderd zijn naar tien procent. Door vrouwelijke militairen passend ondergoed te geven, hopen ze meer meisjes enthousiast te maken het leger in te gaan. Op dit moment is het gehele uniform voor zowel mannen én vrouwen hetzelfde. Dat betekent dat vrouwen ook boxershorts moeten dragen terwijl die niet altijd lekker zitten er er soms niet eens de juiste maat van is.

Testen met vrouwelijk ondergoed

In april begint het testen van het vrouwelijk ondergoed. De BBC schrijft dat het om twee soorten soorten ondergoed gaat: één voor de winter en één voor de zomer. Nu is het ondergoed, maar ook de rest van het uniform, volledig gericht op mannen. Marianne Binder, een Zwitsers politicus, vertelde aan BBC: ‘Als het leger echt meer vrouwen wil aantrekken, moeten er ook passende maatregelen komen.’ Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen bh’s voor de vrouwen in het leger.

Veranderingen in uniform

Er moet dus meer aangepast wordend dan alleen ondergoed. De woordvoerder van het Zwitserse leger, Kaj-Gunnar Sievert, zegt dat het huidige uniform ouderwets en niet meer van deze tijd is. De kleding is namelijk sinds het midden van de jaren ’80 amper aangepast. Er gaat nu gekeken worden naar de rugzakken, beschermende kleding en kogelvrije vesten. ‘De focus bij het aanpassen van het uniform zal vooral liggen op een goede pasvorm en functionaliteit‘, zegt Sievert. Nu zijn er vaak maar beperkte maten waardoor de kleding niet altijd iedereen goed past.

Meer vrouwen in het leger

De overheid hoopt dat met deze nieuwe maatregel meer vrouwen zich willen aansluiten bij het leger. Naast dat is het toevoegen van vrouwelijk ondergoed ook een vorm van waardering. In Nederland mochten militairen zelf al bepalen wat voor ondergoed ze dragen en krijgen vrouwen sporthbeha’s. In Nederland is inmiddels 10 procent van het leger vrouw. Hopelijk is dat tegen 2030 in Zwitserland hetzelfde geval.

Lees ook: Voor jezelf opkomen doe je zo

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen