Job

Met dit stappenplan scoor jij die droombaan of -stage

Ben je op zoek naar een leuke (bij)baan of moet je binnenkort stagelopen en heb je géén idee hoe je dit aan moet pakken? No worries, CG! helpt je op weg naar je dream job.

Always remember: you do you, ook als je dit stappenplan volgt om je droombaan te bemachtigen. Wanneer je oprecht jezelf bent en vertrouwen hebt in de sprankelende jij die je bent, ga je veel relaxter het avontuur van solliciteren aan! With that being said, let’s get to work.

How to get the job

Stap 1: Oriënteer

First things first: heb je al een idee waar je precies aan de slag wilt? Good! Nog niet? Oriënteer dan wat je allemaal met je diploma of talent kunt (of wat bij je school aansluit als je op zoek bent naar een stageplaats) en maak voor jezelf een top vijf van bedrijven die voor jou #goals zijn. Je zult zien dat wanneer je iets kiest waar je écht graag wil werken, het schrijven van een motivatiebrief een stuk makkelijker (en leuker!) is. Check wat hun eisen zijn en laat je niet ontmoedigen door één of twee punten waar je niet aan voldoet.

Stap 2: Je socials

Stap 2 van het stappenplan voor het bemachtigen van jouw droombaan: check je socials. Voordat je je CV en motivatiebrief verstuurt, moet je eerst zorgen dat je socials in orde zijn. Staan er geen gekke foto’s op je Instagram? Gebruik je geen grof taalgebruik op Facebook? Er is een grote kans dat als bedrijven interesse in je hebben, ze je naam gaan Googelen en dan uitkomen bij je socials. En je wil niet dat ze dan die ene gênante partyfoto tegenkomen… Natuurlijk mag je op Insta laten zien wie je bent, inclusief gezellige pics, maar er zijn grenzen.

Stap 3: Je CV

Op je CV bundel je alles wat je so far hebt gedaan. Je werkervaring, opleidingen, vrijwilligerswerk en misschien heb je ook wel cursussen of trainingen gedaan die je erop kan zetten. Als je al veel hebt gedaan en je CV een overload aan info is, denk dan na over wat relevant is voor de vacature waarop je reageert en pas je CV daar op aan. Ga ook aan de slag met de look van je CV en probeer een standaard Word-documentje te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld op Canva voor wat templates of hang zelf de crea bea uit met InDesign of Photoshop. Zorg dat je CV overzichtelijk en duidelijk is en vergeet er niet een leuke foto van jezelf in te zetten, zodat het bedrijf een goed beeld van je heeft.

Lees ook: Wat je vooral wel en aan moet trekken voor een sollicitatie

Stap 4: Motivatiebrief

Als je eenmaal een bedrijf hebt gevonden, je socials appropriate zijn en CV flawless is, is het tijd voor stap drie: de motivatiebrief. Veel vinden dit het moeilijkste gedeelte, maar dit is eigenlijk het leukste van allemaal! In je motivatiebrief kun je all out gaan (niet té natuurlijk) over waarom je er zo graag wil werken of stagelopen en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Schrijf je een oprechte, enthousiaste brief (zonder spelfouten!), dan is de kans dat je op gesprek mag komen een stuk groter dan wanneer je een standaardbrief naar verschillende bedrijven stuurt.

Stap 5: Op gesprek komen

Stap één tot en met vier van het stappenplan gerockt en mag je op gesprek komen bij je droombaan? Well done! Nu begint het echte werk. Tijdens zo’n sollicitatiegesprek wil het bedrijf je beter leren kennen. Je hobby’s, opleiding en waarom je bij dit bedrijf zou willen werken zijn gespreksonderwerpen die waarschijnlijk aan bod komen. Ook kunnen ze vragen naar je sterke punten, zwakke punten, je ambities en waar je jezelf ziet over vijf jaar. Some answers heb je probably in je hoofd, maar bereid je toch voor, zodat je niet (door bijvoorbeeld de spanning) plotseling met je mond vol tanden staat. Verdiep je ook in het bedrijf, zodat je weet waar zij voor staan en wat ze van jou verwachten. Hoewel zij voornamelijk vragen aan jou zullen stellen, is het goed om zelf ook wat vragen te bedenken die jij zou willen stellen. Zo kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over.

Check ook Do’s en don’ts tijdens je sollicitatiegesprek en handige trucjes voor een confidence boost

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen