Job

Met dit stappenplan scoor jij die droombaan of -stage

Ben je op zoek naar een leuke (bij)baan of ga je binnenkort stagelopen en heb je géén idee hoe je dit aan moet pakken? No worries, CG! helpt je op weg naar je dream job.

How to get the job

Stap 1: Oriënteer

First things first: heb je al een idee waar je precies aan de slag wilt? Good! Nog niet? Oriënteer dan wat je allemaal met je diploma of talent kunt (of wat bij je school aansluit als je op zoek bent naar een stageplaats) en maak voor jezelf een top vijf van bedrijven die voor jou #goals zijn. Je zult zien dat wanneer je iets kiest waar je écht graag wil werken, dat het schrijven van een motivatiebrief een stuk makkelijker (en leuker!) is. Check wat hun eisen zijn en laat je niet ontmoedigen door één of twee punten waar je niet aan voldoet.

Stap 2: Je socials

Voordat je je brief en CV verstuurt, moet je eerst zorgen dat je social in orde zijn. Staan er geen gekke foto’s op je Instagram? Gebruik je geen grof taalgebruik op Facebook? Er is een grote kans dat als bedrijven interesse in je hebben, ze je naam gaan Googelen en dan uitkomen bij je socials. En je wil niet dat ze dan die ene gênante partyfoto tegenkomen… Natuurlijk mag je op Insta best laten zien wie je bent, inclusief gezellige pics, maar er zijn grenzen.

Stap 3: ‘De’ brief

Als je eenmaal een bedrijf hebt gevonden en je socials appropriate zijn, is het tijd voor stap drie: ‘de brief’. Veel vinden dit het moeilijkste gedeelte, maar dit is eigenlijk het leukste van allemaal! In je motivatiebrief kun je all out gaan (niet té natuurlijk) over wat jij het bedrijf te bieden hebt en waarom je er zo graag wil werken of stagelopen. Schrijf je een oprechte, enthousiaste brief (zonder spelfouten!), dan is de kans dat je op gesprek mag komen een stuk groter dan wanneer je een standaardbrief naar verschillende bedrijven stuurt.

Lees ook: Quiz: Wat wordt jouw summer job?

Stap 4: CV

Je CV is iets om trots op te zijn, dat mag het dan ook uitstralen! Ga niet voor een saai Word-documentje, maar probeer bijvoorbeeld wat templates uit op Canva of hang zelf de crea bea uit met InDesign of Photoshop. Zorg dat je CV overzichtelijk en duidelijk is en vergeet er niet een leuke foto van jezelf in te zetten, zodat het bedrijf een goed beeld van je heeft.

Lees ook: Dit is hoe je je zelfvertrouwen boost

Stap 5: Op gesprek komen

Stap één tot en met vier gerockt en mag je op gesprek komen? Congrats! Nu begint het echte werk. Tijdens zo’n sollicitatiegesprek wil het bedrijf je beter leren kennen. Je hobby’s, opleiding en waarom je bij dit bedrijf zou willen werken zijn gespreksonderwerpen die waarschijnlijk aan bod komen. Natuurlijk heb je die antwoorden al in je hoofd, maar bereid het gesprek alsnog voor. Probeer jezelf goed in te lezen, zodat je weet waar het bedrijf voor staat en wat ze van jou verwachten. Hoewel zij voornamelijk vragen aan jou zullen stellen, is het goed om zelf ook wat vragen te bedenken die jij zou willen stellen. Zo kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over.

Wil je meer tips en tricks on how to get the job? Lees het nu in de CG! Boss Babe issue.

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen