Giving Tuesday handen

Giving Tuesday: manieren om iets goeds te doen voor een ander

Het is vandaag Giving Tuesday, aka een wereldwijde dag om goed te doen. Hoe groot of klein je gebaar ook is, van een beetje hulp, liefde of waardering wordt iedereen blij. Yes, including you, want geven is écht net zo leuk als krijgen. Maar wat kun je dan zoal doen?

Doe vrijwilligerswerk

Maak jezelf nuttig en doe een dagje vrijwilligerswerk, dat is nog leuk ook! Kies iets wat bij je past. Houd je bijvoorbeeld van dieren, klop dan aan bij de dichtstbijzijnde kinderboerderij, misschien kunnen ze jouw hulp daar goed gebruiken. Wil je graag iets betekenen voor de jongeren in de buurt? Misschien kan het buurthuis in de wijk jouw helpende handjes wel gebruiken. Als je vrijwilligerswerk zoekt in je interessegebied, heb je while helping zelf ook een leuke dag. Klik hier voor vrijwilligerswerk tijdens de feestdagen van vrijwilligersinitiatief ‘Count Me In’!

TIPS

  • Zoek een vrijwilligersorganisatie in de buurt om je bij aan te sluiten. Veel vrijwilligersorganisaties hebben flexibele werkmogelijkheden, wat iets meer vrijheid biedt. Kijk bijvoorbeeld eens bij NLCares en NLvoorelkaar.
  • Vind je vrijwilligerswerk door de maatregelen rondom corona kinda risky? Bel een vrijwilligersorganisatie om te vragen wat je op een veilige manier voor ze kunt betekenen.

Check hier wat voor vrijwilligerswerk Tempation Island-verleider Jay tijdens de lockdown deed!

Maak pakketten

Beetje money over deze maand? Stel een voedselpakket samen, het liefst van houdbare producten. (Misschien staat er nog wat in de keukenkastjes van je ouders… It’s for a good cause, right?) Geef dit pakket aan iemand die weinig te besteden heeft. Als je niet weet aan wie, kun je het pakket of losse houdbare spullen ook aan de Voedselbank geven. Dan komt het zeker goed terecht. Bij de Voedselbank kun je bovendien (samen met je friends) helpen met het inpakken van voedselpakketten. Ze kunnen hier absolutely een paar extra handen gebruiken!

Check ook: Confession: ‘Ik ga naar de Voedselbank’

Go clean

In de zomer zijn beach clean-ups super aantrekkelijk met dat mooie, zonnige weer. Maar ook in de winter zitten we helaas met zwerfafval. Draag je steentje bij door een middagje afval op te rapen of organiseer zelf een clean-up met je klas/friends/fam. Nog gezellig ook!

Van de nood een deugd maken

Oftewel: de huidige situatie zo goed mogelijk benutten. En what better way to do that dan de naaimachine af te stoffen en jezelf (via YouTube) mondkapjes te leren maken! We weten inmiddels dat een mondkapje een prima fashion piece kan zijn, dus why not make a few cute ones voor mensen die ze goed kunnen gebruiken of die ze zelf niet kunnen kopen?

Shop nu het CosmoGIRL! x Maskie mondkapje!

Say thank you!

Dit is dé tijd om stil te staan bij wat voor lieve mensen je om je heen hebt verzameld en waarom je zoveel van ze houdt. Misschien kun je je moeder iets vaker een complimentje geven voor alles wat ze voor je doet. Of schrijf een brief aan een dierbare waarin je je waardering en dankbaarheid uitspreekt. Zoiets is waardevoller dan je denkt!

Schrijf een kaartje aan iemand die eenzaam is

Speaking of brieven schrijven, met de kerstkaartenactie van ANBO kun je een zelfgemaakte kerstkaart sturen naar iemand die zich eenzaam voelt. Je hebt t/m 3 december de tijd om je kaart naar ANBO op te sturen. Meer info check je hier.

Give knowledge

Geven hoeft niet per se in geld of gebaren, dat kan ook in kennis! Neem de tijd om iemand iets te leren. Struggelt je bestie met wiskunde en snap jij dit hoofdstuk toevallig heel goed? Wil je vader punten scoren op z’n werk door een TikTok-dansje te kennen? Of snapt je oom niets van LinkedIn en vraagt hij elke verjaardag weer of jij het hem wil uitleggen? This is your chance om ze te helpen.

Help door samen te lezen

Hou je van lezen? Dan kun je meedoen aan een samenlees project. Veel basisscholen en organisaties organiseren zulke projecten, waarbij je samen met basisschoolkinderen boeken gaat lezen. Dat is zowel voor de kinderen als voor jou super leuk om te doen!

Klein gebaar, groot effect

Ook in je directe omgeving kun je heel makkelijk iets voor een ander doen. Ken je mensen die deze tijd van het jaar moeilijk vinden? Organiseer een spontaan verrassingsfeestje via videobellen! Megagezellig en no big effort. Een ouderwets belletje kan ook al wonderen doen.

Check hier ook hoe je een kerstkaartje naar een eenzame oudere kan opsturen!

Knuffelen met onze furry friends

Dat je dit jaar 1,5 meter afstand moet houden, betekent niet dat je geen dieren kunt knuffelen. Verwen je furry friend eens met een fijne knuffel. Heb je geen huisdieren? Ga eens bij het asiel langs en vraag of je daar kunt helpen. De beestjes daar houden van aandacht en jij van cute diertjes knuffelen. De perfecte combi, right? Extra hulp is altijd welkom.

Bekijk hier hoe CG!’s Ivana het vond om vrijwilligerswerk te doen bij Dierenopvang Amsterdam!

Hairy styles

Behalve tijd, spullen, eten, kennis en geld kun je nóg iets doneren: je haar. Jij een frisse coupe voor de feestdagen, iemand anders heel blij met deze dappere en lieve stap van jou om iets nuttigs te doen met iets wat je altijd al bij je draagt.

Food goes to the heart

Ben je een keukenprinses? Maak iets lekkers voor iemand die dat kan gebruiken. Dat kan een hele maaltijd zijn (of iemand een handje helpen in de keuken met de holiday preps), maar simpeler kan ook. Bak bijvoorbeeld koekjes en breng ze langs bij een verzorgings- of verpleeghuis. Werkelijk iedereen wordt blij van cupcakes… Just sayin’!

Good gifting

Zoek je nog een origineel kerstcadeau? Overweeg een duurzame optie of iets van een lokale ondernemer, zodat ook die z’n kerstkransje kan betalen dit gekke jaar. Een goed cadeau hoeft overigens helemaal geen écht cadeau te zijn. Een good gift, oftewel een donatie aan een goed doel, is ook superleuk om te geven! Veel goede doelen hebben daar een leuk initiatief voor, zoals het ‘doosje niks’ van Greenpeace en het ‘doosje wereldvrede’ van Amnesty International. Ook de DoneerBON is een goede optie.

 

Bron: Het PR Bureau | Beeld: Gettyimages, GIPHY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Stichting De Noordzee
    Stichting De Noordzee
    Reactie: Wat een leuke inspiratie! Nog een aanvullende tip - Als je zelf een beach cleanup gaat doen, kan je hier de gratis toolkit van Stichting De Noordzee downloaden met allemaal tips (wat voor afval ligt er eigenlijk op het strand? Hoe vind je dit het beste? En wat voor mooie aanspoelsels mag je juist op het strand laten liggen omdat ze biologisch zijn?): https://noordzee.nl/strandopruimen Geniet van het strand en van de Noordzee!
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen