Straatintimidatie

Here’s what to do bij straatintimidatie

‘Hey meisje, kom jij eens even hier!’ *gefluit*. Dit zijn dingen die je als meisje vast wel eens gehoord hebt. Straatintimidatie is een groot probleem en kan je een heel onveilig gevoel geven. Daarnaast pas je je gedrag ervoor aan: je loopt aan de andere kant van de straat om die groep guys te vermijden, je doet alsof je met iemand aan het bellen bent of je kleed je anders om zulke opmerkingen te voorkomen. Dit is niet hoe het hoort! Mocht je toch ooit slachtoffer worden van catcalling, dan hebben wij een aantal tips voor je.

It’s not okay

84% Van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens te maken gehad met straatintimidatie. Nagefloten worden, seksuele opmerkingen naar je hoofd krijgen, achtervolgd worden – je hebt het misschien zelf weleens meegemaakt. Vaak lopen we gewoon door zonder er wat van te zeggen, bang dat het anders uit de hand loopt. Het gebeurt zelfs zo vaak, dat we ons er niet eens meer bewust van zijn dat het straatintimidatie is. Het voelt bijna normaal voor een vrouw om zo behandeld te worden! Maar dit houdt niet in dat het ook echt oké is.

Enkele CG!-lezeressen deelden hun catcall-verhaal. Lees ze hier!

Wat kun je doen?

Het is natuurlijk niet de bedoeling te we ons moeten verdedigen/beschermen als we over straat lopen. Dus always keep in mind, het is never jouw schuld! Wij vrouwen hebben het recht om zich te kleden zoals zij willen en zich veilig te voelen op straat. Maar mocht je het catcallen toch meemaken, dan kun je het volgende doen:

  • Tell them: Als je slachtoffer bent van straatintimidatie kun je er altijd wat van zeggen, maar wij begrijpen ook dat dat best eng kan zijn. Maar ook als jij zelf niet het slachtoffer bent van straatintimidatie en het ziet gebeuren, probeer de ander dan te helpen. Dit kun je doen door het slachtoffer weg te halen bij die persoon en haar te vragen hoe het gaat en of ze oké is. Spreek je ook uit als je wel een slachtoffer bent geweest, want zulke verhalen zijn nodig om meer awareness te krijgen voor dit onderwerp.
  • Zoek iemand op: Ben jij het slachtoffer van straatintimidatie? Zoek dan mensen op die je kent. Is er niemand in de buurt? Loop dan naar het dichtstbijzijnde persoon en vraag om hulp. Ben je écht alleen? Bel dan meteen je lover, ouders, of vriendinnen.
  • StopApp: De StopApp is gemaakt door de gemeente Rotterdam. Met één klik stuur je via deze app makkelijk, veilig, snel én anoniem je locatie door en wordt er een melding gemaakt van straatintimidatie. Hiermee wordt er in kaart gebracht waar straatintimidatie het vaakst gebeurt en hoe vaak het gebeurt. Deze info is erg belangrijk voor gesprekken met media en politici.
  • Politie: Als de straatintimidatie over gaat naar seksuele intimidatie, maak er dan een melding van bij de politie!
  • Teken voor een boete: Als laatste zou je kunnen tekenen voor een boete, want zo wordt straatintimidatie strafbaar! In steden als Rotterdam en Amsterdam is deze vorm van intimidatie al strafbaar, maar helaas nog niet overal.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen