Nationale week zonder vlees

Zoveel bespaar je met één week geen vlees eten

Deze week is (8-14 maart) is het de Nationale Week Zonder Vlees! Dit houdt in dat alle Nederlanders worden uitgedaagd om één week lang geen vlees (en vis) te eten, om zo het verschil te maken voor de planeet. Ga jij de uitdaging aan?

Nationale Week Zonder Vlees?

Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die Nederlanders wil laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om één week geen vlees (en vis) te eten. Op deze manier willen ze een positieve impact maken op mens, milieu en dier, en mensen inspireren tot een duurzame keuze voor minder vlees.

Tijdens deze week worden er verschillende activiteiten ondernomen, om het meedoen zo gemakkelijk en leuk te maken. Zo is er bijvoorbeeld een Week Zonder Vlees-magazine met lekkere recepten en werkt de stichting samen met andere grote partners, waardoor bijvoorbeeld een selectie restaurants in Nederland deze week een speciaal vegetarisch aanbod hebben, vegetarische producten in de aanbieding zijn en je extra veel vegetarische opties kunt vinden bij bijvoorbeeld benzinestations en kantines.

Hoe is deze week begonnen?

Stichting Nationale Week Zonder Vlees in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Isabel is al vegetariër sinds haar 9e en sinds 2013 deelde ze inspiratie voor recepten op haar foodblog en in haar boek De Hippe Vegetariër. Ze besloot dat het tijd werd voor meer, en de Nationale Week Zonder Vlees werd opgezet.

 

Waarom is deze week zo belangrijk?

Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite, maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Zo bespaar je bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Een vleeseter die het volhoudt om één week geen vlees te eten bespaart bijvoorbeeld maar liefst:

  • 130 liter water: deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
  • 76 kilometer autorijden: je bespaart met één week geen vlees zo’n 13.3 kg CO2eq, oftewel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees.
  • 770 gram dierenvlees: de gemiddelde vleeseter in Nederland eet 110 gram vlees per dag, die bestaat uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Dit bespaar je dus allemaal als je het een weekje laat staan!

Mag ik dan ook geen vis eten?

NWZV streeft ernaar dat je deze week geen vlees én vis eet. Maar iedereen moet eten wat bij hem of haar past, en zelf bepalen wat haalbaar is. Eigenlijk mag je gewoon je eigen ‘regels’ voor deze week bepalen. Maar je zal verbaasd zijn hoe makkelijk het is om beide te laten staan!

Voor meer informatie over deze week kun je terecht op weekzondervlees.nl/ 

Fotografie: rawpixel.com from Pexels

Bron: weekzondervlees.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen