Brain awarenessweek thema slaap cosmogirl

Het is deze week Brain Awareness Week!

Deze week is de Brain Awareness Week (BAW) ingegaan. De week van 11 tot en met 17 maart is all about the brain, met dit jaar als thema: slaap! Hoe belangrijk onze hersenen en mental health zijn, hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Maar er zijn wel een aantal dingen die soms onderschat worden en slaap is daar ééntje van. Daarom staat de BAW daar dit jaar bij stil.

BAW in het kort

De BAW is een week waarin er internationaal aandacht wordt gegeven aan de hersenen. Hoe werkt dat roze ding en zijn ze eigenlijk wel roze? En hoe houden we ze gezond? En wat gebeurt er tijdens het slapen met je brein? De Hersenstichting, De Nederlandse neurofederatie en inmiddels ook het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie hebben het initiatief genomen de BAW in Nederland te organiseren en geven onder andere via hun sociale mediakanalen antwoord op deze -en nog veel meer- vragen.

Waarom slaap?

Een goed nachtje doorhalen met slaap (nee, niet met feestjes) is belangrijker dan je denkt. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk van de fysieke ondernemingen die je die dag hebt gedaan. Maar slaap doet nog veel meer! Tijdens je slaap krijgen je hersenen een kleine wasbeurt om zichzelf schoon te houden én slaap zorgt ervoor dat je dingen onthoudt die je de dag ervoor geleerd hebt. En wist je trouwens al dat je van slapen ook knapper wordt?

De gevolgen van slecht slapen worden heel erg onderschat. Wanneer je niet goed slaapt, kan dit op korte termijn zorgen voor concentratie- en geheugenproblemen. Op lange termijn kan slecht of weinig slapen zelfs zorgen voor een minder goed afweersysteem en een verhoogd risico op chronische aandoeningen als depressie, diabites type 2, hart- en vaatziekten and the list goes on and on. Genoeg redenen om er 15 maart, net als Doornroosje, even tussenuit te glippen terwijl je droomt over Prince Charming, want dan is het Internationale Dag van de Slaap. Op de site van de Hersenstichting staan tips voor een goede nachtrust, maar natuurlijk heeft CG! ook wat slaaptips voor je verzameld.

Dana Alliance for Brain Initiatives

Een klein stukje geschiedenis: het is dit jaar alweer 26 jaar geleden dat het Dana Alliance for Brain Initiatives werd opgericht door Charles A. Dana. De oprichters wilden de medemens laten inzien hoe belangrijk onderzoek naar hersenen is. Het doel van DABI is het beter leren begrijpen van de hersenen en wat deze allemaal doen en kunnen, ontdekkingen doen naar behandelingen voor hersenaandoeningen én strijden tegen hersenstoornissen. Zij beloofden deze kennis verder over te dragen aan de rest van de wereld, zodat mensen zich meer bewust worden van hoe belangrijk het is om je hersenen gezond te houden. DABI werd in 2015 uitgebreid tot een organisatie over de hele wereld en heeft meer dan 600 leden in 38 verschillende landen! And there you go… de Brain Awareness Week was born!

Leerzaam

In de Brain Awareness Week zijn er verschillende activiteiten door heel Nederland georganiseerd om mensen van alle leeftijden wat meer kennis bij te dragen over onze roze (of toch grijze) rakkers.

Fotografie: Pexels

 

LEES OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen