rouwen

Hoe deal je met verdriet en intens gemis?

Als iemand van wie je houdt overlijdt, dan doet dat onbeschrijfelijk veel pijn. En dat is nog best lastig om mee om te gaan. Hopelijk helpen deze tips je.

Wie het ook is…

Of het nu je beste vriend, je oma of je hondje is: je kunt overal even verdrietig om zijn. Jij bent bovendien de enige die kan bepalen wat iets of iemand voor jou betekent. Niemand kan voor jouw bepalen hoe groot het verdriet is en hoe lang je hierom mag rouwen.

Lotgenoten

Zoek contact met lotgenoten: jongens en meiden die ook plotseling iemand zijn kwijtgeraakt. Zij begrijpen wat je voelt en wat je meemaakt. En alleen al om te horen dat jouw reactie op dit verdriet helemaal niet zo gek is, kan je helpen. Zo kan je bijvoorbeeld ook tips met elkaar uitwisselen over hoe je omgaat met je verdriet.

Je mag lachen

Belangrijk is ook om te beseffen dat je niet 24/7 bezig kunt zijn met rouwen. Je moet tenslotte ook nog naar school, je vrienden zien en naar je bijbaantje gaan. Ineens kan er dan weer een moment zijn dat je na lang verdriet iets leuk vindt of je beter voelt. Krijg je bijvoorbeeld weer eens de slappe lach? Niks om je schuldig over te voelen! Je bent ook maar een mens. Het gemis zal natuurlijk niet over gaan, maar je vindt op een gegeven moment alleen een manier die bij jou past om hiermee om te gaan.

Meer rouw-tips en verhalen van anderen lezen? Bekijk dan bladzijde 42, 43 en 44 in de allernieuwste CG!. Nu in de winkels! 

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen