Depressie

‘Hoe zorg ik dat ik niet terugval na een depressie?’

CG!’s Donna beantwoordt elk issue in ‘Donna Knows Best’ prangende vragen over je body, love life en andere personal issues. In dit issue gaf ze onder andere antwoord op de vraag ‘Hoe zorg ik dat ik niet terugval na een depressie?’

Triggers herkennen

Ai, dat lijkt me eerder een vraag voor een psych dan voor mij, maar lemme try to help you.

Ik hoop dat je voor je depressie behandeld bent, zodat je hebt geleerd je triggers te herkennen en je weet hoe je je niet meer laat overpoweren door je negatieve gedachten. Dat is al een huge step forward! In dat geval heb je vast ook wat handvatten van je psych meegekregen. Zo niet, hier zijn tips van Depressie Vereniging én de tips die ik kreeg van mijn psycholoog.

Voor jezelf (blijven) zorgen

Most important is goed voor jezelf (blijven) zorgen. Always remember: ‘Dat ben je waard’, aldus mijn psych. En ja, dat is het moeilijkst op de momenten dat je je slecht voelt, maar júíst dan is het het belangrijkst. Natuurlijk bedoelen we met voor jezelf zorgen gezond eten, genoeg slapen en bewegen (het is bewezen dat hardlopen goed is tegen sad feels!) en me-time nemen. In die me-time kan mindfulness fijn zijn. Dat helpt je stil te staan bij wat je voelt en denkt. ‘Maar voor jezelf zorgen is meer dan dat’, zei mijn psych. ‘Het is ook nee zeggen tegen dingen die je (nu nog) te veel energie kosten, structuur aanbrengen in je dagen en dingen doen die je leuk vindt, zodat je je energielevels aanvult.’

Lees ook: 4x Ademhalingsoefeningen bij stress

Volgens Depressie Vereniging is het niet gek om bang te zijn voor een terugval. De kans daarop na één depressie is 50%. ‘Maar je hoeft niet bij elk signaal te schrikken‘, benadrukken ze. ‘Je kunt ze ook zien als kansen op een beter herstel.’ Want als je de signalen herkent, is dat alleen maar goed. Dat betekent dat je weet dat je jezelf in de gaten moet houden en waar nodig moet ingrijpen. You got this!

When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen.

Het LOVE issue ligt nu nog in de winkel, rennen dus! Geen zin om naar buiten te gaan? Je kunt ‘m ook gewoon online bestellen.

MEER DONNA KNOWS BEST:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen