Abortus

In Amerika zijn mensen boos om de abortuswet

Misschien heb je het al meegekregen door de socials van je fave celeb of via het nieuws, maar een paar staten in Amerika hebben een nieuwe abortuswet aangenomen en most women aren’t happy about it.

Wettelijk verboden

Op 16 mei zette de gouverneur van Alabama -Key Ivey- haar handtekening onder een nieuwe wet over abortus. Deze wet verbiedt abortus (het afbreken van een zwangerschap), waarbij vrouwen wiens leven in gevaar loopt tijdens de zwangerschap zijn uitgezonderd. Slachtoffers van verkrachting en/of incest mogen daarentegen geen abortus plegen, net als vrouwen die nog niet klaar zijn voor kinderen of helemaal geen kinderen willen. Artsen die toch abortussen doen bij vrouwen die buiten de uitzonderingsgroep vallen, kunnen een gevangenisstraf van 10 tot 99 jaar krijgen – een langere straf dan een verkrachter.

Veel vrouwen in Amerika (en in de rest van de wereld) zijn woedend. Ze vinden dat alleen zij kunnen beslissen wat er met hun lichaam gebeurd. Nu ook staten als Ohio, Iowa en Georgia strenge abortuswetten hebben aangenomen, vrezen veel meiden voor het ergste. Er is namelijk nu een kans dat de abortuswet door de hele VS geaccepteerd wordt. Als genoeg kleinere gerechtshoven anti-abortuswetten aannemen, kan het zijn dat het doorgeduwd wordt naar het hogere gerechtshof. Het resultaat; het kan een nationale wet worden. Daar zitten de vrouwen in Amerika niet op te wachten. Ze zijn massaal de straten opgegaan in protestmarsen en vrouwelijke politici spreken in afschuw over de nieuwe wetten.

Op straffe des doods

In staten als Georgia en Iowa zijn wetten ingesteld die zwangerschapsonderbreking niet verbieden, maar wel behoorlijk moeilijk maken. De vrouw mag hier nog legaal een zwangerschap afbreken als het hartje van de foetus nog niet klopt. Maar een hartje klopt al bij 6 weken en de meeste vrouwen komen pas na 8 weken achter hun zwangerschap. Deze ‘hartslagwetten’ maken zo abortus plegen op een legale manier vrijwel onmogelijk.

Maar niet alleen vrouwen in Georgia die hier een abortus plegen worden gezien als criminelen. Als je buiten de staat vlucht om in een andere staat een einde aan je zwangerschap te maken, dan kun je ook voor 10 jaar in de bak belanden. Je hebt je dan namelijk schuldig gemaakt aan moord met voorbedachten rade en hiervoor kun je ook levenslang krijgen en de doodstraf.

Maar daar stopt het niet. Een kind verliezen tijdens de zwangerschap wordt ook gezien als doodslag. Met de nieuwe wet wordt een foetus vanaf 6 weken als een volwaardig persoon gezien, met de dezelfde rechten als een vrouw van 35. In Amerika zijn er al verschillende verhalen van vrouwen die zijn gearresteerd na een miskraam. Christina Taylor uit Iowa werd gearresteerd nadat ze van de trap was gevallen en daardoor een miskraam kreeg. In Louisiana werd een vrouw voor een jaar vastgezet, omdat ze naar het ziekenhuis ging voor vaginale bloeding. Ze bleek later tussen de 11 en 15 weken zwanger te zijn.

Gevaarlijk

Volgens verschillende dokters is het gevaarlijk om abortussen te gaan verbieden. Volgens een onderzoek van Ibis Reproduction Rights, hebben vrouwen in staten waar abortus verboden is de slechtste gezondheid. Ook weerhoud een ban op veilige abortusmethodes vrouwen er niet van om evengoed een abortus te plegen, wat dan meestal op een onveilige manier gebeurd. Ongeveer 25 miljoen abortussen worden onveilig gepleegd. Dat is 45% van alle abortussen per jaar. In landen waar abortussen verboden zijn is 1 op de vier onveilig, in landen waar het wel mag 1 op de tien onveilig.

Amerika is niet het enige land waar vrouwen geen abortus mogen plegen: in El Salvador zat een vrouw tien jaar vast nadat haar kindje doodgeboren was. Volgens de autoriteiten was haar kindje overleden, omdat ze had geprobeerd een abortus te plegen. Dit was overigens niet waar en alsnog een vrij controversiële reden om iemand in de bak te gooien.

En wij?

In Nederland mag je wel een abortus plegen, maar ook hier is de discussie nog niet over. We leggen met liefde onze nieuwe tassen en sprookjesfilms weg, om alweer ons recht voor baas in eigen buik te verdedigen. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft een essay gepubliceerd waar ook hij kritiek had op abortus in Nederland. ‘Tegenwoordig mag zelfs nieuw leven (in de baarmoeder) vernietigd worden, zodat het individuele leven niet verstoord wordt.’ De woorden van Baudet zorgt voor veel boze reacties. Net als in Amerika is de discussie over abortus nog niet uitgesproken.

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen