Films

Leer meer over racisme met deze films, series en docu’s op Netflix

Het is bijna een jaar geleden dat de dood van George Floyd voor wereldwijde opstand heeft gezorgd tegen racisme en vorige week is het proces gestart tegen de verdachten. Wil je meer weten over racisme en hoe dit effect heeft op een hoop mensenlevens? Check dan deze interessante titels over racisme in de wereld.

Wil je je mind refreshen en nog eens lezen wat voor de wereldwijde protesten tegen racisme heeft gezorgd? Lees het hier.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson heeft zich hard gemaakt voor de homorechtenbeweging. Toen haar lichaam werd gevonden in de Hudson River, noemde de politie het zelfmoord. Deze docu onderzoekt Marsha’s mysterieuze dood en viert tegelijkertijd alles wat ze in haar leven heeft bereikt.

Becoming

Voormalig first lady Michelle Obama staat centraal in deze intieme docu. Ze vertelt haar inspirerende levensverhaal en laat zien hoe ze hoop en verbondenheid heeft met anderen tijdens haar tournee. Echt een aanrader, ‘cuz it’s so lovely.

Homecoming: A Film By Beyoncé

Nog een inspirerende powervrouw is Beyoncé Knowles, aka Queen B. Deze concertfilm geeft een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van Beyoncé’s Coachella-performance. Het leger aan dansers en muzikanten is insane!

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Wist je dat de eerste selfmade miljonair een zwarte vrouw was? Meet Madam C.J. Walker. Deze film vertelt haar verhaal. Met haar business heeft ze een revolutie teweeggebracht in de verzorging van zwart haar en sociale verandering.

Check ook deze powerful black women!

13TH

Als je nog niet zoveel van racisme af weet, is 13TH by far de beste docu om te bekijken. Hierin wordt stapje voor stapje uitgelegd wat racisme precies inhoudt en hoe dit zich uit in de wereld. Ook tof: Oprah Winfrey gaat in gesprek met Ava DuVernay, de regisseuse van de film 13TH, en praat over haar film, de historische cycli van onderdrukking en het defecte gevangenissysteem. Check 13TH: A Conversation with Oprah Winfrey and Ava DuVernay hier.

When They See Us 

Een Netflix-serie waar het pijnlijke en keiharde verhaal wordt verteld van de ‘Central Park Five’. Ze zijn opgepakt wegens een brute aanval die ze zouden hebben gepleegd op een vrouw in Central Park. Maar, deze vijf boys worden vals beschuldigd.

Oprah Winfrey presents: When They See Us Now

In When They See Us Now maak je kennis met de echte jongens uit de waargebeurde serie When They See Us. De acteurs gaan samen met Oprah in gesprek om te praten over hun heftige jeugd. Nog hartverscheurender dan de serie.

Dear White People

In Dear White People volg je het leven van tieners die te maken krijgen met racisme. Een grappige serie met een serieuze ondertoon.

American Son 

De zoon van Kendra is vermist, maar wordt niet helemaal serieus genomen door de politie. Ze moet dealen met onbewuste vooroordelen, verstrengelde perspectieven en een gespannen dynamiek met haar ex-man, terwijl ze maar één ding wil: haar zoon terugvinden. Pak de tissues er maar bij, want dit is een tranentrekker.

Hello Privilege, It’s Me, Chelsea

In deze documentaire leer je alles over white privilege. Chelsey doet er alles aan om erachter te komen wat white privilege inhoudt en wat ze ertegen kan doen.

Who Killed Malcolm X? 

In deze docu proberen verschillende mensen achter de oorzaak van de dood op Malcolm X te komen. Hij was een Afro-Amerikaanse activist die zich hard inzette tegen racisme.

Wil je ook opkomen voor racisme? Lees hier hoe je in actie kan komen. 

Explained: The Racial Wealth Gap

In deze aflevering van Explained (S1, E20) leer je 16 minuten lang alles over hoe slavernij en eeuwen van ongelijkheid hebben geleid tot de raciale vermogenskloof. De aflevering staat op Netflix, maar kun je ook gewoon in z’n geheel hieronder kijken!

LA 92 

Deze heftige docu met nog nooit eerder vertoonde beelden is een actuele navertelling van de Rodney King-rechtszaak uit 1992, een uitspraak die leidde tot grote rellen. Disclaimer: de beelden in de documentaire (en trailer) kunnen als schokkend worden ervaren.

Bron: Seventeen, Instagram @netflixnl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen