Love je lichaam en stop bodyshaming

Kleine borsten, grote billen, slap buikje. Bléh. Maar van al dat geklaag over ons eigen lichaam worden we alleen maar nóg onzekerder. Tijd voor verandering. Lees hier how to stop bodyshaming. #StopBodyshaming

Weg met dat vergrootglas

Een paar jaar geleden was ons lichaam nog gewoon ons lichaam. Maar nu we opeens in de lengte en breedte beginnen te groeien, voelt ons lijf soms net aan als een jas die niet lekker zit. Je gaat jezelf vergelijken met anderen meiden en komt meestal al snel tot de conclusie: jouw lichaam klopt niet. Maar wacht! Ben je niet veel te kritisch op jezelf? Je bent de enige die 24 uur per dag met jezelf moet doorbrengen en dus zie je elk lichaamsdeel onder een vergrootglas. In jouw hoofd lijken je billen misschien gigantisch, maar grote kans dat jij de enige bent die zich er druk over maakt. Onthoud ook dat je nog volop aan het veranderen bent: pas op je 21e ben je echt helemaal uitgegroeid. Het kan dus best zijn dat je over een jaar wél; borsten hebt of van je baby ‘vet’ af bent.

Shut up!

Geeft het maar toe: ook jij hebt weleens een nasty opmerking gemaakt over het lichaam van een ander meisje. Ook al weten we dat we zelf niet perfect zijn én hoe lang zo’n opmerking nog kan nawerken, soms floept het er gewoon uit. ‘Wedden dat Annabelle een push-upbeha draagt?’ Of: ‘Volgens mij heeft Lotte anorexia, je kunt haar ribben tellen!’ Aii… Niet aardig. Het vreemde is ook, dat vooral meiden onderling over elkaars lichaam bitchen. Jongens zien over het algemeen een lichaam dat bestaat uit borsten, benen en billen (en dus: perfectie), maar meiden onderling zijn veel gemener. We houden elkaars onzekerheid dus in stand! Bedenk voortaan bij elke flauwe opmerking die je mond wil verlaten: wat zou ik ervan vinden als iemand dat over mij zei? Door een ander lelijk te praten, word je zelf niet knapper.

Fruitmand

Ken je die uitdrukking: ‘dat is appels met peren vergelijken?’ Het betekent zo iets als: je kunt niets met elkaar vergelijken. In een fruitmand zitten bijvoorbeeld appels, bananen, peren en mango’s. Het zijn allemaal fruitsoorten, maar ze zijn ook allemaal verschillend van vorm. Hetzelfde geldt voor lichamen: wij hebben allemaal borsten, billen en benen maar allemaal zijn ze weer verschillend van vorm. Geen enkel lichaam is hetzelfde! Jij hebt misschien kleine borsten, ronde billen en schoenmaat 42, terwijl je bestie weer een buikje, lange, slanke benen en wiebeltenen heeft. Vergelijken en daarna zuchten dat je óók zulke lange, slanke benen had, is als een appel die klaagt over het ontbreken van een bananenschil. Tja, je hebt niet hetzelfde lichaam als dat van je bestie en je zult het ook nooit precies hetzelfde krijgen. In plaats van blind te staren op de dingen die je niet hebt, kun je dus veel beter trots zijn op de dingen die je wél hebt. Je vriendin heeft dan misschien benen om jaloers op te zijn, jij hoeft met je kleine borsten niet dagelijks een beha te dragen.

Bodyboost

Laten we die open deur maar meteen even intrappen: zelfvertrouwen begint bij jezelf, duhu. Maar… het is wel ontzettend fijn als je iemand achter je hebt staan die ook in jou gelooft. Trommel je besties op voor een heuse bodyboost. Doel? Jezelf zien door andermans ogen. Ga om de beurt voor de rest van je vriendinnen staan en laat je je besties je vertellen wat ze mooi aan je vinden. Je haar dat altijd goed zit, bijvoorbeeld. Je gladde huid, je bruine benen, je kleine voeten. Voelt dit al goed? Ga nog een stapje verder en stel specifieke vragen aan je vriendinnen. Welke kleding staat mij goed? Wat kan ik nog meer met mijn haar en make-up doen? Je zult dien dat je opeens met heel ander ogen naar jezelf gaat kijken! And remember: girls support girls!

LEES OOK:

Beeld: GettyImages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen