fabels

Menstruation Madness: 3x False statements over menstruatie

Maandelijks worden 2 miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Niks geks aan, zou je denken. Toch wordt ongesteldheid op veel plekken nog steeds gezien als iets smerigs en beschamends. Why tho? Plan International legt het uit. Deze statements zijn false AF.

1. Meisjes die ongesteld worden, zijn klaar om te trouwen

Meisjes worden gemiddeld rond hun twaalfde ongesteld. In veel landen moet een meisje trouwen zodra ze voor het eerst ongesteld is. Tijdens de huwelijksnacht moet ze seks hebben, wat een levensgevaarlijke tot gevolg kan hebben. Het lichaam van een meisje is vaak nog niet ver genoeg ontwikkeld. De bevalling maakt haar lijf kapot of heeft zelfs een fatale afloop.

2. Kleding met menstruatiebloed kan boze geesten aantrekken

Maar als een meisje of vrouw in Bangladesh doorlekt tijdens haar ongesteldheid, moet ze zo snel mogelijk haar kleding begraven. Volgens eeuwenoud bijgeloof zouden de bebloede kledingstukken boze geesten aantrekken.

Ook interessant: dit is de juiste manier om je vajayjay te wassen.

3. Als je ongesteld bent en door de tuin loopt, sterven alle planten

Dit is wat meisjes in Malawi en Uganda van jongs af aan leren. Ongesteld zijn wordt gezien als een bron van ongeluk en verderf, waardoor alle planten zouden sterven als het menstruerende meisje ook maar in de buurt komt. Gevolg is dat velen van hen elke maand een week lang binnen worden gehouden.

In CG!’s The Love Issue vind je nog meer fabels over ongesteldheid, maar ook een heleboel facts. Zo gebruiken sommige meisjes bananenbladeren als maandverband en hebben 1 op de 10 meisjes in Nederland weleens geen geld voor maandverband.

Lees hier wat je kunt doen om menstruatiepijn te verminderen.

Bekijk hier alvast een preview van issue en koop ‘m hier online of haal jouw CG! in de winkel! 

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Tekst: Plan International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen