Ongesteld

10x Mythes over ongesteldheid die niet waar zijn

Om de één of andere reden vinden we het nog steeds lastig om over onze menstruatie te praten, ook al zouden we ons hier absoluut niet voor moeten schamen. Het is gewoon een proces wat het vrouwelijk lichaam doorgaat. Wat erger is, is dat al we er niet over praten en we allemaal silly mythes gaan geloven. We’ll admit, we were today years old toen wij er achterkwamen dat je menstruatie je niet vatbaar maakt voor aanvallen van haaien.

Unfortunately hebben we het vaak alleen met onze besties over onze ongesteldheid, wat kan leiden tot verkeerde info. Gelukkig hebben we Dr. Deborah Nucatola, Senior Director of Medical Services bij Planned Parenthood Federation of America, geraadpleegd om ons te helpen enkele van deze silly mythes over ongesteldheid op te helderen en de echte bloederige waarheid te achterhalen. Hier is alles wat je dacht te weten over periodes, maar niet waar is.

1. Je kunt niet zwemmen in de oceaan als je ongesteld bent, omdat haaien je zullen aanvallen

Waar komt deze crazy mythe vandaan? Als je moeder (of oma) je vertelde uit de oceaan te blijven als je ongesteld was, waren ze slecht geïnformeerd. Haaien zullen namelijk niet je bloed ruiken en je aanvallen. ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs dat zegt dat vrouwen tijdens hun menstruatie vatbaarder zijn voor aanvallen van haaien,’ legt Dr. Nucatola uit. Goed om te weten dat dit officially niet waar is.

2. Je menstruatie stopt wanneer je in het water bent

Je menstruatie vertraagt of stopt niet onder water – het stroomt misschien niet buiten de vagina vanwege de tegendruk van het water,’ zegt Dr. Nucatola. ‘Als je in bad of onder de douche zit, houdt je menstruatie niet op en het is ook niet anders in het zwembad of in de oceaan.’ Ga je naar het strand of heb je een poolparty gaat? Doe dan een tampon of menstruatiecup in.

3. Je hoort je menstruatie te krijgen op je [leeftijd]

Er is geen “normale” leeftijd waarop je je eerste menstruatie hoort te krijgen. Seriously. Wat normaal is, is dat jij en je vriendinnen je menstruatie op andere momenten krijgen. De meeste meisjes menstrueren ergens tussen de 9 en 15 jaar oud, vaak zit het rond de tijd dat andere vrouwen in hun familie het kregen. Maar als er geen tekenen zijn van menstruatie tegen de tijd dat je 15 bent, is het misschien slim om je huisarts even op te bellen, adviseert Dr. Nucatola.

4. Je kan niet zwanger worden als je ongesteld bent

Ondanks dat het bijna niet voorkomt, kan het toch gebeuren. Dankzij biologie weet je waarschijnlijk dat je tijdens je menstruatie niet ovuleert, dus zou je denken dat dit betekent dat je niet zwanger kan worden. Maar dat is eigenlijk NIET het geval. Zo zit het: Je ovulatie en je menstruatiecyclus kunnen onvoorspelbaar zijn en ovulatie kan plaatsvinden vóór, tijdens en na de bloeding, vooral als je menstruatie onregelmatig is. Je kunt ook bloeden, zelfs als je je menstruatie niet hebt (dit wordt spotten genoemd) en het kan dus lijken op je menstruatie. Zelfs als je niet ovuleert als je seks hebt, kan sperma maximaal vijf dagen in je vagina leven, dus als er in die tijd een eitje vrijkomt, kan het alsnog bevrucht worden.

5. Als je een keer niet ongesteld wordt, ben je zwanger

Zwangerschap is de meest voorkomende reden voor een gemiste menstruatie, maar er zijn nog genoeg andere redenen waarom je ‘m een keer kunt overslaan. ‘Stress, ziekte en veranderingen in gewicht of voeding kunnen allemaal je menstruatiecyclus beïnvloeden,’ zegt Dr. Nucatola. Je menstruatie zal waarschijnlijk niet in een exacte cyclus zijn, zoals elke 28 dagen. Bovendien komt het missen van een menstruatie nog vaker voor in het eerste jaar nadat je je eerste menstruatie had. Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat je menstruatie regelmatig wordt. En voor sommige mensen is het misschien nooit normaal. Maar als je seksueel actief bent en een menstruatie mist, raadpleeg dan je huisarts voor een zwangerschapstest.

6. Je kan een tampon kwijtraken in je vagina

Goed nieuws: er kan niets verloren gaan in je vagina. Je vagina eindigt bij je baarmoederhals en een tampon kan daar niet voorbij komen. Maar als je niet meer weet of je je tampon hebt verwijderd of niet (het gebeurt!), kun je ‘m als het goed is gewoon voelen met je vingers. De vagina is slechts ongeveer 7 tot 10 cm lang (hoewel ze kan uitrekken door geslachtsgemeenschap of een bevalling). ‘Als je de tampon voelt, maar hem er niet uitkrijgt, kan je huisarts of verpleegkundige je helpen‘, zegt dr. Nucatola. Dus maak je geen zorgen, je hoeft niet bang te zijn om een tampon te gebruiken. (En nee, het gebruik van een tampon heeft op geen enkele manier invloed op je maagdelijkheid. Je kunt tampons gaan gebruiken wanneer je je daar prettig bij voelt.)

7. Je krijgt het Toxic Shock Syndrome niet

Het komt misschien niet zo vaak in het nieuws als in het begin van 2000, maar dat betekent niet dat je die waarschuwing op de verpakking of de bijsluiter moet negeren. TSS is zeldzaam, maar het is nog steeds real en erg gevaarlijk. De meeste vrouwen krijgen TSS door dagenlang een tampon met een hoog absorptievermogen te dragen. ‘Om TSS te vermijden, is het het beste om je tampon elke 3 tot 4 uur te vervangen en de minst absorberende tampon te gebruiken die je nodig hebt‘, zegt Dr. Nucatola. Als je de jouwe per ongeluk langer hebt ingelaten, raak dan niet in paniek. Je bent waarschijnlijk in orde, maar ga meteen naar een arts als je denkt dat je TSS hebt. ‘Symptomen van TSS zijn onder meer: braken, hoge koorts, diarree, spierpijn, keelpijn, duizeligheid, flauwte of zwakte en een zonnebrand achtige uitslag‘, zegt Dr. Nucatola.

Wil je meer weten over Toxic Shock Syndrom? Wij hebben er een artikel over geschreven.

8. PMS zit alleen in je hoofd

Die mood swings en verlangens die je voelt net voordat je menstruatie aanbreekt? Helemaal echt en volkomen normaal. Phew! 20 tot 50 procent van de vrouwen heeft vijf dagen voor het begin van hun menstruatie emotionele en fysieke symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS). ‘Symptomen kunnen variëren van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en veranderingen in de eetlust tot angst, spanning, duizeligheid en/of gevoelige borsten,’ zegt Dr. Nucatola. Zowel oefeningen als OTC-pijnstillers zouden de symptomen kunnen verminderen, maar als ze echt slecht zijn, raadpleeg dan een arts voor andere opties.

9. Het is ongezond om je menstruatie te skippen

Er is geen medische reden waarom je elke maand ongesteld moet worden,’ zegt dr. Nucatola. ‘Het is prima om hormonale anticonceptie te gebruiken om de bloeding te verminderen of om je menstruatie te stoppen.’ Sommige meisjes slaan hun menstruatie over vanwege gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede of pijnlijke krampen, en anderen willen die maand gewoon niet bloeden (vanwege een vakantie of een date) en dat is oké. Neem eerst contact op met je huisarts. Als je seksueel actief bent en anticonceptie gebruikt om je menstruatie over te slaan, kunt je het beste om de zo veel tijd een zwangerschapstests doen, just in case.

10. Het is vies om seks te hebben wanneer je ongesteld bent.

Zolang jij en je partner zich op hun gemak voelen en bescherming gebruiken, is het prima om seks te hebben tijdens je menstruatie. Je merkt misschien zelfs dat je meer zin in seks hebt tijdens je menstruatie en dat is volkomen normaal. ‘Menstruatie veroorzaakt een fluctuatie van hormonen en verhoogt de bloedstroom waardoor de opwinding zelfs kan toenemen,’ legt Dr. Nucatola uit. ‘Veel meisjes merken dat seksuele opwinding en een orgasme helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen.’ Het gaat helemaal om waar jij je het prettigst bij voelt. Zorg ervoor dat je nog steeds een condoom gebruikt om je te beschermen tegen SOA’s en een ongewenste zwangerschap.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Seventeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen