Amref (1)

Nice Leng’ete en haar strijd tegen meisjesbesnijdenis

Ieder jaar lopen 4,1 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Een eeuwenoude traditie met ernstige problemen tot gevolg. De Keniaanse Nice Leng’ete vlucht als 8-jarig Masai-meisje tot twee keer toe voor haar besnijdenis. Nu strijdt de 29-jarige mensenrechtenactivist ervoor om deze schadelijke praktijk voorgoed uit te bannen.

Meisjesbesnijdenis is een ingreep waarbij vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen worden verwijderd. Na de besnijdenis is het meisje klaar om te trouwen en een gezin te stichten, en stopt ze vaak eerder met school. 

Het begin van de strijd 

In de Nomadische gemeenschappen zoals de Masai markeert de besnijdenis de overgang van meisje naar volwassenheid. Leng’ete, zelf afkomstig van de Masai-stam, vertelt: ‘Mijn oom was begonnen met het organiseren van de besnijdenis van mij en mijn zus. De nacht voordat we besneden zouden worden, renden we samen weg. Helaas werden we gepakt en gestraft. Daarom durfde mijn zus de tweede keer niet meer mee te ontsnappen.’ Nice wist na haar tweede ontsnapping uiteindelijk haar familie ervan te overtuigen haar besnijdenis niet door te zetten. ‘Dit was het begin van mijn strijd’, zegt Nice. 

Ze slaagt er met veel inzet in om haar middelbare school af te maken. In 2008 krijgt ze een grote kans. Leiders van haar dorp selecteren haar om opgeleid te worden tot voorlichtster voor een project van Amref Flying Doctors – Afrika’s grootste gezondheidsorganisatie. Nice: ‘Alles veranderde vanaf dit moment. Ik was verbaasd: de stamoudsten, vrouwen en de meisjes luisterden naar mij.’

Verandering 

‘Amref Flying Doctors liet ons kennismaken met het alternatieve ritueel, waar de meisjes vrouw worden zónder besnijdenis’, vertelt Nice. Het alternatieve ritueel is zeer feestelijk. Met zang, dans, prachtige kleding, een ereboog en al het moois uit de nomadentraditie. Maar zonder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de meisjes en jongens drie dagen lang workshops over seksualiteit, bevallen, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs. Deze voorlichting draagt bij aan het versterken van eigenwaarde en het maken van eigen keuzes. Na de workshops volgt op de laatste dag de grote ceremonie. Nice zegt: ‘Ik stop niet totdat elk meisje kan uitgroeien tot de vrouw van haar dromen.’ Nice is goed op weg: inmiddels zijn meer dan 20.000 meisjes in Kenia en Tanzania niet besneden. 

Corona 

Toch is er nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat meisjesbesijdenis voor 2030 voorgoed is uitgebannen. Door de coronapandemie ziet de Keniaanse vrouwenrechtenactiviste een toename van geweld. ‘De lockdown zorgt ervoor dat scholen gesloten zijn, terwijl deze normaal juist een veilige plek bieden voor de kwetsbare meisjes. Daardoor neemt het risico op seksueel en fysiek geweld erg toe’, vertelt Nice.  

Een veilige plek voor meisjes 

Om meisjes te beschermen voor geweld is Nice begonnen met de bouw van ‘A Nice Place’ – een opvangplek waar meisjes naar toe kunnen als te maken krijgen met meisjesbesnijdenis of als ze gedwongen moeten trouwen. Het opvanghuis heeft een Girls Academy, waar onderwijs een grote rol speelt. Nice zegt: ‘Zo kunnen de meisjes en vrouwen zich ontwikkelen tot sterke en onafhankelijke vrouwen die hun eigen keuzes maken. Elk jong meisje in Kenia en daarbuiten kan de vrouw van haar dromen worden. Net zoals ik.’

Laat zien dat je tegen geweld bent 

Met jouw hulp kan Amref Flying Doctors het groeiende geweld tegen meisjes door de coronacrisis een halt toe te roepen en hen beschermen. Bestel gratis deze No More Violence pin en laat zien dat jij – net tegen geweld bent. Of doneer om geweld tegen meisjes en vrouwen in Afrika tegen te gaan. 

Cosmogirl.nl Voor Amref Flying Doctors Foto 1

*Dit artikel is in samenwerking met Amref Flying Doctors

Beeld: Amref Flying Doctors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen