Ontploft jouw hoofd soms ook? #MyMentalStatein5Words

Het zijn niet alleen “oude” mensen die een burn-out krijgen. Je bent niet de enige last heeft van paniekaanvallen tijdens een toetsweek. En het is onzin dat je tante zegt dat jij nog niet weet wat stress is omdat je nog te jong bent. Wacht maar tot je volwassen bent, my ass! Jongeren hebben evenveel last van psychische klachten als ieder ander and it’s about damn time om erover te kletsen.

Volgens de GGZ heeft 1 op de 5 jongeren last van psychische klachten. Dit betekent niet dat je gek bent, laat dat duidelijk zijn. Maar wel dat je mentale staat je dagelijks leven belemmert. En dat is absolutely niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Sterker nog: in jouw omgeving zijn er hoogstwaarschijnlijk vriendinnen die hetzelfde als jij ervaren, maar die er ook niet over durven te praten. Mental Health advocate Amanda Stafford introduceerde op 10 december de hashtag #MyMentalStatein5Words op Twitter en deze ging viraal!

 

https://twitter.com/ShutUpAmanda/status/1072143174502506496

 

Sommigen gebruiken de hashtag om hun depressie of anxiety te uiten en anderen voor hun gedachten op dat moment. De één doet het op een emotionele manier en de ander weer met een grappige meme. Maar één ding hebben #MyMentalStatein5Words gebruikers gemeen: ze verbreken het taboe rondom het uiten van je mentale staat.

 

https://twitter.com/HeyItsChris412/status/1071994370486886400

 

‘More than anything I just want to get people talking about their mental health so that people who are suffering in silence might see that they aren’t exactly alone’, zegt Amanda in een interview met Teen Vogue. Natuurlijk is dit niet de oplossing voor al je issues, maar hoe meer we erover praten, hoe normaler het wordt. #MyMentalStatein5Words laat zien dat je niet de enige bent en dat je je niet hoeft te schamen om hulp te vragen. Sterker nog: it’s oké to get it!

 

It’s oké to get help

De trend om openlijk over je mentale staat te praten is al langer aan de gang. Een goed voorbeeld is Lili Reinhart, onze queen als het gaat om openlijk praten over je life issues. Zij maakt namelijk geen geheim van haar depressie, anxiety en problemen met haar body image. Selena Gomez checkte zichzelf eerder dit jaar in bij een psychiatrische kliniek en ook Ariana Grande, Miley Cyrus, Kendall Jenner en Adel durfden openlijk over hun depressies en anxieties te praten.

Volgens onderzoek van Interpolis is de grootste boosdoener van het groeiende aantal mensen met mental health issues de druk om het goed te doen en te voldoen aan een zogenaamd perfect plaatje. Daarnaast hebben velen ook last van FOMO, The Fear of Missing Out. We willen overal bij zijn, alles meemaken, alles goed doen en dat allemaal terwijl we er fleeky uitzien. Maar niemand houdt zo’n onmenselijke prestatie vol. Het zorgt voor stress en stress zorgt voor onder andere vermoeidheid, slecht slapen, slecht concentreren, een kort lontje, vaak ziek zijn, gespannen spieren en paniekaanvallen. Klinkt dit allemaal bekend voor je? Take a step back, denk aan je gezondheid en probeer erover te praten. Je ouders of je huisarts kunnen je hier goed in ondersteunen.

 

#MyMentalStatein5Words

Deel jouw #MyMentalStatein5Words met ons via onze Instagram @cosmogirl_nl

 

 

LEES OOK:

 

 

Fotografie: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen