epilepsie

Op deze manier help je iemand die een epileptische aanval krijgt

Misschien ben je er wel eens bij geweest toen iemand een epileptische aanval kreeg. Op zo’n moment wil je die persoon natuurlijk helpen in any way possible, maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? We’re about to explain.

Wat is een epileptische aanval?

Not to scare you, maar in principe zou iedereen epilepsie aanval kunnen krijgen. Epilepsie is een soort kortsluiting in de hersenen, waardoor een deel van de hersenen niet meer goed functioneert. Er zijn verschillende dingen die een epileptische aanval uit kunnen lokken, bijvoorbeeld: slaaptekort, alcoholgebruik en veel stress. Bij sommigen zit het in de familie en is het erfelijk en bij anderen ontstaat het door het oplopen van hersenbeschadiging (zware hersenschudding, hersentumor, beroerte). In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen last van epilepsie.

Een epileptische aanval is niet bij iedereen hetzelfde en er zijn verschillende soorten. De meest voorkomende vorm is focale epilepsie. De klachten hiervan zijn trekkingen in je arm of been, het zien van vreemde dingen, verward raken en minder goed aanspreekbaar zijn. Bij de ergste vorm ontstaat er kortsluiting in de hersenen waardoor de persoon buitenwesten kan raken, trekkingen krijgt in de armen en benen, urine laat lopen, en gaat kwijlen of bijten op zijn/haar tong. Epilepsie wordt pas als diagnose vastgesteld wanneer je twee of meer aanvallen hebt gehad die niet worden veroorzaakt door uitlokkingsfactoren.

Wat triggert een epileptische aanval?

Soms lees je dat bij een concert of attractie dat epileptische aanvallen veroorzaakt kunnen worden door lichtflitsen. Dit is niet altijd het geval. De meest voorkomende uitlokkingsfactoren zijn:

  • Het drinken van té veel alcohol
  • Bepaalde vormen van drugs
  • Te weinig slaap
  • Voor en tijdens de menstruatie door veranderingen van hormonen
  • Temperatuurwisselingen (bijvoorbeeld koorts)
  • Niet innemen van medicatie

Lees hier alles over het Shock Syndrome.

Hoe kan ik helpen?

Wanneer je merkt dat iemand een aanval krijgt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de persoon zichzelf niet kan bezeren. Leg de persoon zodra dit mogelijk is, in de stabiele zijligging, zodat hij/zij niet kan stikken in zijn/haar speeksel of tong. Zorg ervoor dat de persoon niet zijn hoofd ergens tegenaan stoot en leg desnoods iets zachts onder het hoofd. Je kunt niet voorkomen dat de patiënt op zijn of haar tong bijt, stop daarom niets tussen de tanden. Een epileptische aanval duurt vaak maar een paar minuten. Als het niet stop heeft de persoon waarschijnlijk medicatie nodig om de aanval te stoppen.

Na een aanval kan de persoon nog een tijdje buitenbewustzijn zijn, omdat de hersenen nogal zijn uitgeput. Wanneer hij/zij weer wakker wordt is er een grote kans dat ze wat verward over komen.

Wanneer je denk dat het écht niet goed gaat, bel dan altijd 112.

epileptische aanval

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Magriet en Epilepsiefonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen