psychische klachten

4 op de 10 jongeren is niet open over psychische klachten

Uit een onderzoek van 3Vraagt, MIND en 3FM is gebleken dat 4 op de 10 jongeren niet openlijk praat over zijn psychische klachten. Deze week is het #openup-week: een week waarin psychische problemen onder jongeren bespreekbaar wordt gemaakt.

Wat is #Openup-week?

Voor de vierde keer organiseren Human en MIND bij NPO 3FM de #OpenUp-week. Om de taboe en schaamte rondom psychische problemen te verlichten delen MIND, Human, 3FM, FunX en veel meer platforms verhalen van jongeren die openlijk vertellen over hun burn-out, depressie, eetstoornis en andere problemen.

Hiermee hopen Human, MIND en NPO 3FM andere jongeren aan te moedigen om zich ook uit te spreken over hun psychische problemen.

Psychische klachten bij jongeren

Uit een onderzoek van 3Vraag is gebleken dat vier op de tien jongeren met psychische klachten hier niet over praat met mensen uit hun omgeving. Delen hoe het nou écht met je gaat op social media gaat al helemaal te ver: 87% wil of durft niet. Desondanks geeft een groot deel (73%) aan dat ze zich aangemoedigd voelen wanneer anderen wél open zijn over hun psychische klachten.

Schaamte en taboe hangt bij meer dan de helft boven het hoofd. De jongeren die hun leven als “slecht” ervaren, geven aan dat stress en somberheid de grootste boosdoeners zijn. De invloed van social media schijnt ook niet veel te helpen. Meer dan de helft geeft aan posts te zien die niet helpen bij de klachten. Terwijl het sneller in contact komen met mensen die ook zulke klachten ervaren juist een positieve uitkomst heeft.

When your mind controls you: alles over depressie en angststoornissen.

#Openup

Van 9 tot en met 15 maart is de #OpenUp-week en speciaal voor deze week hebben verschillende platforms dingen georganiseerd. Zo heeft 3FM Human samen met 3voor12 een video gemaakt waarin verschillende muzikanten vertellen over hun eigen ervaringen met psychische klachten en komen in de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vragen aan bod als: ‘wat moet je doen als je denkt dat iemand last heeft van psychische problemen’ en ‘hoe herken je de signalen?’

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: NPO 3FM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen