pesten

Pesten gebeurt niet alleen op school; ook thuis

Het is deze week de week tegen pesten. Je hoort veel over pesten op school of social media, maar wist je dat er regelmatig ook thuis gepest wordt? Het klinkt misschien een beetje weird, maar het komt vaak voor dat kinderen thuis door hun familie of ouder(s) gepest worden. Pesten is een vorm van geestelijke mishandeling en dit komt in veel gevallen ook bij mensen thuis voor, zonder dat we er iets van weten.

De pesters wonen thuis

In 2017 waren er tussen de 90.000 en 127.000 kinderen die te maken hebben gehad met een vorm van mishandeling vanuit huis. Hiervan heeft 53% te maken gehad met emotionele verwaarlozing, of ook wel geestelijke mishandeling genoemd. De cijfers zijn om van te schrikken, het gaat dus om een enorm grote groep. Het ergste aan deze soort mishandeling is dat het bijna niet aan iemand te zien is. Dit komt omdat het geen fysieke mishandeling is, maar iemand die dit thuis meemaakt wordt juist geestelijk helemaal kapot gemaakt. Ze worden uitgescholden, gekleineerd en soms zelfs bedreigd.

Woorden kunnen vaak meer schade aanrichten dan daden en de mensen die dit mee hebben gemaakt en/of meemaken kunnen het gevoel hebben dat hun ouders niet van hun houden en niets om hun geven. Dit hoort natuurlijk niet: iedereen heeft recht op een warm en veilig thuis!

Pesten

Make it stop

Als je het gevoel hebt dat jij thuis geestelijk mishandeld wordt, probeer er dan over te praten met anderen en ga op zoek naar mensen die jou kunnen helpen en/of op kunnen vangen als je niet meer thuis kunt zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld de ouders van je BFF zijn of je opa en oma. Vergeet niet om de situatie zo snel mogelijk te melden bij jeugdzorg, zij kunnen je namelijk verder helpen bij dit soort situaties. Meer info over geestelijke mishandeling vind je onder andere op de website van Slachtofferhulp Nederland. 

Ken je iemand die thuis/op school/op werk of op social media gepest wordt? Hier lees je hoe jij kunt helpen!

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen