Q&A: antwoord op al je gender en LHBTIQ+-related vragen

Het is 2021 en gelijkheid is een hot topic. Homoseksueel, biseksueel of non-binair; elk gender is gelijk. Toch wordt de LHBTIQ+ community niet altijd door iedereen begrepen en zijn er vaak vragen. Check daarom onze Q&A!

Waar staat LHBTIQ+ voor?

De letters staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseks en queer. En de +? De community is veel breder dan de paar letters en daarom is er een ‘+’ toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan non-binair, aseksueel en panseksueel. 

Benieuwd naar wat de termen precies betekenen? Check hier dan het ‘gender-woordenboek’ van CG!.

Waarom zijn sommige mensen hetero, biseksueel of non-binair?

Zo wordt je geboren. Simple as that. Lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen hebben geen ‘homogen’ of iets zoals dat wat uitmaakt of je op mannen, vrouwen of beide valt. Het komt simpelweg voor dat iemands geslacht niet past bij de verwachtingen van de mensen om zich heen. Sommige jongens willen make-up dragen en some girls houden niet van een hoge paardenstaart en jurkjes. Sommige ladies vallen op meiden en weer een ander voelt zich juist helemaal geen man of vrouw. 

Wist je dat er in Utrecht een opvanghuis is geopend speciaal voor dakloze LHBTIQ+’ers?

Hoe zit het met transgenders?

Bij mensen die transgender zijn, is het net iets anders en draait het om meer dan alleen gevoelens voor anderen. Transgenders worden geboren met een bepaald geslacht, maar hun genderidentiteit is die van het andere geslacht. Dus bijvoorbeeld, iemand die in een meidenlichaam is geboren, voelt zich niet een meisje en wil het lichaam van een jongen, omdat het zich voelt als een jongen. Dan kan iemand kiezen voor een geslachtsverandering.

Check ook: True Story: ‘Mijn vader is transgender’

Is de acceptatie van LHBTIQ+’ers een probleem in Nederland?

Kort gezegd: ja. Natuurlijk zijn we in Nederland veel verder op het gebied van acceptatie als we kijken naar een aantal jaren terug, toch is er nog winst te behalen. Volgens de Rijksoverheid zijn er nog steeds lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen die zich niet veilig genoeg voelen om uit de kast te komen. 

Heb jij andere vragen over dit onderwerp en wil je dat we het uitzoeken? Let us know!

Bron: Quest, Rijksoverheid | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • cheap wigs
    cheap wigs
    Reactie: The baby is very good. The store recommended by my colleague. I bought two of the same ones at the same time. The lengths are different and the quality is the same. You can change the straps, and the effect is good.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen