Q(ueer) & A: antwoorden op al je gender-related vragen

Het is 2020, en dat betekent dat we bijna allemaal wel weten dat ‘gender’ iets is dat je voor jezelf kunt bepalen. Toch zijn er vast gender-related q’s waar je wél het antwoord op wil weten, maar die je niet durft te stellen. CG!’s got the answers!

Nog onbekend met alle termen? Check hier dan eerst het gender-woordenboek.

Wat is het verschil tussen geslacht en gender?

Simpel gezegd is het geslacht het biologische verschil tussen jongens en meiden: de één heeft een penis en de ander een vulva. Wanneer je geboren wordt, wordt je geslacht dus bepaald door wat er in je broek zit. Gender gaat daarentegen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maatschappij verwacht andere dingen van jongens dan van meiden. To put it in a nutshell: meiden dragen make-up en jongens hebben kort haar. Turns out dat het in reality niet zo simpel is…

Waarom zijn sommige mensen trangender, queer of non-binar?

Omdát het dus niet zo simpel is. Soms komt het voor dat iemands geslacht niet past bij hoe zij zichzelf zien, oftewel: hun genderidentiteit is anders dan wat er van hen wordt verwacht. Sommige jongens willen make-up dragen en sommige meiden houden niet van “meisjesdingen”. Bijvoorbeeld omdat ze andere voorkeuren hebben of omdat ze niet in een hokje geplaatst willen worden. Bij mensen die transgender zijn, is dit anders: ze worden geboren met een bepaald geslacht, maar hun genderidentiteit is die van het andere geslacht. Het komt dus voor dat iemand in een meidenlichaam is geboren, maar zich fijner zou voelen in het lichaam van een jongen. Dan kun je kiezen voor een geslachtsverandering.

True Story: ‘Mijn vader is transgender’

Hoe weet je of iemand transgender is?

We can all agree dat het vreemd is om zomaar op iemand af te stappen en te vragen: ‘Ben jij transgender?’ Vaak merk je het namelijk niet als iemand transgender is – transgender mensen zien er niet trans; uit en er is geen bepaald uiterlijk kenmerk waaraan je het kunt zien. Het kan dus zijn dat iemand uit jouw omgeving transgender is zonder dat je het weet. Natuurlijk is het oké om nieuwsgierig te zijn, maar het is niet oké om iemand zomaar die vraag te stellen. Wat je wel kunt doen, is afwachten tot die persoon het jou zelf vertelt en er dan vragen over stellen. Be respectful!

Wat is intersekse?

Een intersekse persoon is iemand die mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Dit kan betekenen dat iemand bijvoorbeeld een penis én een baarmoeder heeft, of juist een vulva en een mix van vrouwelijke en mannelijke hormonen of chromosomen. Het is dus géén seksuele voorkeur. Intersekse mensen voelen zich vaak man of vrouw (of course niet alle intersekse mensen – iedereen kan zijn of haar eigen genderidentiteit bepalen). Daarnaast is een intersekse lichaam niet ongezond of iets waarvoor je naar de dokter moet.

Wil je meer antwoorden op gender-related vragen lezen? Dat kan in het nieuwste issue van CG!. Nu ook twee maanden gratis online te lezen. 

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen