Meisje kijkt bang tijdens sollicitatiegesprek

Do’s en don’ts tijdens je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een gesprek voor een stage of bijbaan? Good job! Zo’n sollicitatiegesprek kan, vooral als het je eerste is, kinda scary zijn. Daarom wil je je zo goed mogelijk voorbereiden. Er zijn een aantal dingen waardoor je een goede first impression maakt, maar ook dingen die je beter achterwege kunt laten…

Do’s

Er netjes en verzorgd uitzien

You never get a second chance to make a first impression! Je moet natuurlijk altijd jezelf blijven, maar probeer je look wel zoveel mogelijk aan te passen aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Het komt natuurlijk een beetje gek over als je in een full neon outfit komt solliciteren voor een stage bij de gemeente… Check hier wat je vooral wel en niet aan moet trekken naar een sollicitatiegesprek. Ook is het belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Poets je tanden, was je haren en vergeet je deodorant niet!

Uitzoeken wat het bedrijf allemaal doet

Om very awkward situaties te voorkomen kun je het beste goed research doen naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Check bijvoorbeeld waar het zit, hoe je er kunt komen, welke afdelingen er allemaal zijn en wat je werkzaamheden zullen zijn.

Een CV maken

Vaak moet je je CV voorafgaand aan het gesprek al opsturen, maar als dit niet zo is, kun je er beter wel eentje hebben. Door de zenuwen kun je dingen vergeten en dan ben je ontzettend blij dat je je CV (waarop al jouw informatie staat) hebt meegenomen. Als je deze aan het begin van het gesprek al geeft, heb je in ieder geval een paar gespreksonderwerpen! Weet je niet waar je moet beginnen? Check hier de do’s en don’ts bij het maken van een CV.

Vragen voorbereiden

Het kan zijn dat je door de spanning geen enkele vraag kunt verzinnen. Daarom is het goed om voor je sollicitatiegesprek een aantal vragen voor te bereiden. Zo kom je geïnteresseerd over en vallen er geen awkward stiltes. Voorbeelden van good questions zijn hoeveel mensen er bij het bedrijf werken, wie jouw collega’s zullen worden en (eventueel) welke apps en software je nodig hebt.

Voorbereid zijn

Zelf vragen voorbereiden is stap één, maar je moet of course ook voorbereid zijn op de vragen die aan jou worden gesteld. Ken je iemand die eerder bij eenzelfde soort bedrijf heeft gesolliciteerd? Vraag aan diegene hoe het sollicitatiegesprek verliep en welke vragen er werden gesteld. Bedenk alvast een aantal basic antwoorden.

Enthousiast zijn

Als je enthousiast bent, straal je, ondanks de zenuwen, uit dat je ergens graag wilt werken.

Je telefoon uitzetten

Je wilt absoluut niet dat je telefoon keihard afgaat midden in het sollicitatiegesprek. Not cool. Zet je geluid uit of (als je 100% zeker wilt weten dat er niets misgaat) je telefoon helemaal uit. We know dat het verleidelijk is om tijdens het wachten even op Insta te kijken, maar trust us: het komt ongeïnteresseerd over.

Don’ts

Te laat komen

Zorg dat je ongeveer 10 minuten voor je gesprek aanwezig bent. Als je met het OV gaat, kun je beter een trein eerder nemen. Als je te laat komt voor je sollicitatiegesprek kan een werkgever de indruk krijgen dat je op je werk ook altijd te laat komt. Ben jij altijd fashionably late? Check hier vier tips om nooit meer te laat te komen.

Meteen over geld beginnen

Natuurlijk wil je een bijbaantje voor het geld, maar als het goed is komt dit aan het einde van jullie gesprek wel aan de orde. Tijdens een sollicitatiegesprek moet je vooral interesse tonen en jezelf van je beste kant laten zien. En let’s be real: ‘geldzuchtig’ staat niet bepaald goed op je CV. Wat je zeker wel kunt doen, is vooraf uitzoeken hoeveel je zou moeten verdienen. Dit voorkomt misverstanden of fouten in je contract.

De hele tijd aan het woord zijn

Of course is het belangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek veel van jezelf laat zien en spontaan overkomt, maar het is niet jouw bedrijf. De werkgever die het gesprek met jou voert, moet de leiding hebben. Als jij constant aan het woord bent, kun je intimiderend overkomen en een overheersende indruk achterlaten. Luister dus goed naar degene die het gesprek leidt en begin alleen waar nodig over je eigen gespreksonderwerp.

Je hele life story vertellen

Een bedrijf is (meestal) niet geïnteresseerd in de naam van je eerste hamster of je vakantie naar Spanje. Vertel veel over jezelf, maar probeer het te houden bij de dingen die belangrijk zijn voor je werk.

Constant ‘ja’ en ‘nee’ zeggen

Er zijn ontzettend veel redenen om niet elke vraag met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Die antwoorden kunnen de indruk wekken dat je niet veel te vertellen hebt, je kapt het gesprek ermee af en je leert iemand er zeker niet beter door kennen. Probeer alle vragen wat uitgebreider te beantwoorden.

Check ook: leuke bijbaantjes om extra te verdienen

Kauwgom kauwen

We get it: je wilt zeker weten dat je lekker ruikt tijdens het gesprek. We hate to break it to you, maar kauwgom kauwen ziet er niet uit. Zorg dus dat je je tanden thuis al hebt gepoetst, of get rid of de kauwgom voordat je het gebouw binnenloopt.

Je jas aanhouden

Dit klinkt heel logisch, maar het kan zomaar gebeuren dat je onbewust je jas aanhoudt. Misschien is er geen kapstok of vergeet je door de zenuwen je jas uit te trekken. Zorg er toch voor dat je het doet, want een jas wekt de indruk dat je haast hebt en weg wilt.

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen