Straatintimidatie

Straatintimidatie bij vrouwen: het voelt bijna normaal

Let’s get real for a minute. We hebben het allemaal al eens meegemaakt, mannen die op straat opmerkingen naar je roepen en/of fluiten. In de meeste gevallen is dit vaak onschuldig en gebeurt er verder niks, maar er zijn situaties waarbij straatintimidatie met geweld samen komt. Het is belangrijk dat wij als vrouwen ons hierover uitspreken. Zo kan het niet langer!

This is not ok

84% van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens te maken gehad met straatintimidatie. Nagefloten worden, seksuele opmerkingen naar het hoofd krijgen, achtervolgd worden; je hebt het misschien zelf weleens meegemaakt. Vaak lopen we gewoon door zonder er wat van te zeggen, bang dat het anders uit de hand loopt. Het gebeurt zelfs zo vaak, dat we ons soms niet eens bewust zijn dat het nog intimidatie is. Het voelt bijna normaal voor een vrouw om zo behandeld te worden. Maar dit houdt niet in dat het dan ook oké is.

Actrice Abbey Hoes vertelde in een interview met Grazia haar ervaring met straatintimidatie. “Ik liep naar mijn werk en er hing een man uit het raam van zijn auto die riep: ‘Hey hoertje, ik wil je beffen’, en meer van dat soort gore praat. Ik stak mijn middelvinger op, waarna hij de auto neerzette, naar me toe liep en me met zijn vuist in mijn gezicht sloeg.”

The right to feel safe

Abbey vertelt in het interview nog meer: “Wanneer is iets aanranding? Wanneer voel je je aangetast in je rechten of wanneer voel je je seksueel ongemakkelijk bij wat iemand doet? Dat kan ook in woorden of aanrakingen zitten die niet meteen met verkrachting te maken hebben, maar wel gevaarlijk kunnen voelen. Daar wordt soms nog te makkelijk over gedacht.”

Moeten we dan maar geen rokjes, jurkjes of korte broeken meer dragen? NEE! Wij als vrouwen hebben het recht om ons veilig te voelen op straat en te kunnen kleden hoe wij dat willen. Het is niet de bedoeling dat we de straat oversteken, alleen omdat er een grote groep jongens aan komt en we al zulke opmerkingen verwachten. Wanneer we te maken krijgen met straatintimidatie, willen we niet het slappe excuus horen: “Je vraagt erom als je je zo kleedt”. Dit is geen excuus om iemand aan te randen of om iemand te intimideren.

We girls need to stand strong

Er moet wat tegen gedaan worden. Stichting Stop Straatintimidatie komt hiervoor op. Zij vechten voor het uitbannen van straatintimidatie in Nederland. Ook is het belangrijk dat als je slachtoffer bent van straatintimidatie, je hierover praat met iemand. Je hoort je veilig te voelen. We women are strong and we need to show them!

Wat zijn jouw ervaringen met straatintimidatie? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl.

LEES OOK:

Beeld: Unsplash 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen