Whoisthatblonde

THIS IS ME: Lynn (@whoisthatblonde) kreeg een stoma

Wat als je lichaam niet meer functioneert zoals je zou willen en je leven ineens op z’n kop staat? Het overkwam Lynn toen haar dikke darm plots verwijderd moest worden en ze een stoma kreeg.

Toch bleef ze positief. Ze gaf haar darm zelf een naam: Dory de Darm, vernoemt naar Dory uit Finding Nemo.

Even voorstellen

Lynn Quanjel (27) ken je misschien ook wel als @whoisthatblonde. Ze is content creator, model en social media specialist. Ze woont met haar vriend in Amsterdam, maar haar roots liggen in Limburg. Onlangs hoorde ze dat ze een extreme vorm van colitis ulcerosa had, en dat haar dikke darm per direct verwijderd moest worden. Nu leert ze wennen aan het leven met een stoma.

Hoe is het voor jou om met je bijzondere feature te leven?

‘Het was een enorme shock, het is zo snel gegaan! Twee weken nadat ik in het ziekenhuis belandde, besloten ze een spoedoperatie uit te voeren omdat de medicatie niet aansloeg. Voor ik het wist werd ik waker zonder dikke darm en was mijn leven in één klap anders. Het was zo gek om opeens een stoma te hebben, met een zakje dat 24/7 aan je buik bungelt. Ik ben er nog steeds niet aan gewend. Het herstel gaat met ups en downs, maar ik geloof heilig dat een mens zich makkelijker kan aanpassen dan we denken. Straks loop ik rond met mijn stoma alsof ik nooit anders heb gekend. You’ll see!’

Wat vind jij er zelf eigenlijk van?

‘Ik heb dagen dat ik erdoorheen zit en gewoon een potje moet janken, maar over het algemeen sta ik er positief in. Ik doe al jaren aan mindsettraining en ik ben groot voorstander van focussen op de dingen die wél goed gaan. Daarnaast kies ik bewust om niet “boos” te zijn op mijn lichaam. Ik beschouw haar juist als een vriendin.

Ik heb mijn darm zelf een naam gegeven: Dory de Darm, vernoemt naar Dory uit Finding Nemo. Ik vond de gelijkenis treffend: ze heeft het beste met je voor, maar doordat ze haar eigen problemen heeft, vergeet ze soms te functioneren. In plaats van boos te zijn, denk ik: wat kan ik voor Dory doen zodat zij zich beter voelt? Zo activeer je je zorgsysteem in plaats van je vecht- of vluchtsysteem, waardoor je rustiger en gelukkiger wordt. Dat werkt voor mij heel goed.’

Het hele interview met Lynn lees je op pagina 33 van onze nieuwe summer issue. Nu in de winkel!

LEES OOK:

Beeld: Instagram @whoisthatblonde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen