Zelfbeeld Gettyimages

Tips van experts om je zelfbeeld te verbeteren

You don’t need to be perfect om een positief zelfbeeld te hebben at all.

Upgrade je zelfbeeld

Gelukkig hoef je geen model, raketgeleerde of sociaal wonder te zijn om een positief zelfbeeld te hebben. Een gezond zelfbeeld hebben betekent namelijk niet dat je de allerbeste, slimste of aardigste moet zijn of dat over jezelf moet denken. Het betekent simpelweg dat je zowel je positieve als je negatieve eigenschappen accepteert. Bedenk: niemand is perfect, dus jij ook niet.

Om je zelfbeeld te verbeteren spraken we experts die een paar tips gaven.

Omring jezelf met de juiste mensen

Het allerbelangrijkste volgens Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie en schrijfster, is jezelf omringen met mensen die jou waarderen.

Ga na waar je negatieve zelfbeeld vandaan komt en pak dat aan

Laura van der Aar en Renske van der Cruijsen, die allebei onderzoek doen naar het zelfbeeld in Brain & Development Research Center, voegen daaraan toe ‘Probeer na te gaan waar je negatieve zelfbeeld vandaan komt en pak dat aan.’ Ze geven een paar voorbeelden.

Te hoge eisen

‘Stel je onrealistische hoge eisen aan jezelf? Dan is het natuurlijk niet goed voor je zelfbeeld om steeds niet je eigen doelen te halen. Het is dan zaak om te werken aan de eisen en doelen die je jezelf oplegt.’

Check ook: Streng voor jezelf? Word je eigen positieve coach

Vergelijken

‘Als jouw negatieve zelfbeeld komt doordat je jezelf te veel met anderen vergelijkt, bedenk dan dat er altijd wel iemand is die het beter kan, maar ook slechter kan. Dat is helemaal niet erg. Het zou heel saai zijn om overal de allerbeste in te zijn. Vraag jezelf ook af of de vergelijking die je maakt eerlijk is. Vergelijk jezelf eens met andere mensen dan je normaal doet, dan kom je er waarschijnlijk achter dat je in veel dingen juist beter bent dan sommige anderen.’

Denken dat anderen negatief over jou denken

‘Misschien heb je een negatief zelfbeeld omdat je denkt dat anderen negatief over jou denken. Dan is het key om na te gaan of jouw idee wel klopt. Waarschijnlijk denken anderen helemaal niet zo negatief over jou als jij in je hoofd hebt gehaald. Bovendien kun je jezelf dan afvragen of je het wel eens bent met het idee van die ander. Je weet zelf beter dan wie dan ook hoe aardig, hardwerkend en betrouwbaar je zelf bent.’

Ring the alarm

Als iedereen negatieve eigenschappen heeft en het goed is je daar bewust van te zijn, wanneer heb je dan een negatief zelfbeeld? En wanneer is dat alarmerend? Daarover zeggen de experts: als je leven erdoor bepaald wordt. Als je dingen niet meer doet die je eigenlijk wel zou willen doen (zoals bepaalde kleding dragen), of als je bijvoorbeeld zo negatief bent over je sociale eigenschappen, dat je jezelf afzondert. Extra alert: een negatief zelfbeeld komt vaker voor bij jongeren met depressie of angststoornis. Herken jij jezelf hierin? Do NOT hesitate to get (professional) help).

Meer over wat zelfbeeld precies is en hoe je dit kan verbeteren, check je op pagina 32 t/m 35 van CG!’s XL Fashion issue die NU in de winkels ligt!

Cosmog2005 Lr 1 1
NEEM NU EEN ABONNEMENT

LEES OOK:

Bron: CG!’s XL Fashion issue | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen