Tampons

Het te lang dragen van een tampon kan een stuk gevaarlijker zijn dan je denkt

Het is je waarschijnlijk weleens overkomen: je hebt weinig tijd of vergeet simpelweg om je tampon te verwisselen. No big deal, right? Wrong! Het té lang dragen van een tampon is niet zonder gevaar. Door je tampon lang niet te verwisselen kun je Toxic Shock Syndrome (TSS) oplopen. Deze infectie is zo ernstig dat hij dodelijk is. Maar hoe herken je én voorkom je TSS?

Wat is het Toxic Shock Syndrome?

De tamponziekte is een ernstige, acute en zeldzame ziekte. Zowel mannen als vrouwen kunnen het oplopen, maar ‘t komt het meest voor bij menstruerende vrouwen die gebruikmaken van tampons (vandaar de naam). TSS is een infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie staphyloccus. Als je een tampon te lang draagt, gaat deze bacterie giftige stoffen aanmaken. Wanneer deze gifstoffen in je bloedbaan terecht komt, kun je TSS krijgen. Belgische gynaecoloog Hendrik Cammu legt aan het AD uit dat deze gifstoffen de bloeddruk snel verlaagd, waardoor de organen te weinig bloed krijgen. Als gevolg kunnen je organen uitvallen en raakt je lichaam in een shock.

De kans dat je TSS oploopt is gelukkig klein: ongeveer 3,4 op de 100.000 vrouwen loopt de ziekte op. TSS heeft ook niet altijd een dodelijke afloop: in 5% van de gevallen komt de persoon te overlijden.

Hoe herken je de tamponziekte?

Wanneer de gifstoffen in je bloedbaan komen, reageert je lichaam er snel op. Toch is de tamponziekte TSS lastig te herkennen, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere aandoeningen en ziektes. Vaak zijn de symptomen van TSS erg snel te zien en zeer heftig:

 • Hoge koorts (meer dan 39 graden Celcius)
 • Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, rillingen, vermoeidheid, spierpijn, overgeven en diarree
 • Rode uitslag over je hele lichaam
 • Verwarring
 • Duizeligheid, met mogelijk flauwvallen als gevolg
 • Extreme daling van de bloeddruk

Zonder behandeling kan TSS ernstige gevolgen hebben, dus het is belangrijk om snel te reageren als je deze symptomen bij jezelf of iemand anders herkent. Neem gelijk contact op met je huisarts als je een denkt dat je misschien Toxic Shock Syndrome hebt en vermeldt erbij dat je ongesteld bent. Heb je nog een tampon in? Haal die er dan meteen uit!

Check ook: 10x mythes over ongesteldheid die niet waar zijn

Zo voorkom je TSS

De kans dat je de tamponziekte oploopt is klein, maar dat betekent niet dat je er geen rekening mee hoeft te houden. Je kunt de volgende dingen doen om de kans op TSS te verkleinen.

 • Lees altijd goed de bijsluiter van je tampons.
 • Verwissel je tampon regelmatig, het liefst om de 4 uur. Houd een tampon nooit langer dan 8 uur in! Denk eraan: Hoe langer je de tampon in houdt, hoe hoger risico op TSS.
 • Gebruik tampons met een zo laag mogelijk absorptievermogen, zodat je ‘m sneller moet verwisselen. Bij veel bloedverlies kun je natuurlijk gewoon een grotere nemen, maar verwissel ‘m op tijd!
 • Was je handen altijd voor én na het inbrengen en verwijderen van je tampon.
 • Draag niet je hele menstruatie een tampon, maar wissel af met maandverband.
 • Draag tijdens het slapen maandverband. Draag je toch liever een tampon? Doe dan vlak voor het slapen een nieuwe in.
 • Gebruik een tampon alleen tijdens je menstruatie!

Ook benieuwd hoe je een vaginale schimmeninfectie kan voorkomen? Lees het hier.

TSS survivor

Er zijn ook vrouwen die deze heftige tamponziekte overleefd hebben, zoals model Lauren Wasser. Haar lichaam raakte in shock door TSS en doktoren gaven haar een kans van 1% om te overleven. Luckily, she survived! Toch heeft ze door deze agressieve bacterie delen van haar linker- en rechterbeen moeten amputeren, maar dit stopte haar niet om haar dromen na te jagen.

Check ook: Aha: dus daarom is je menstruatiebloed soms bruin

Bron: AD, Dokterdokter.nl, Vogue | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen