acne

True Story: ‘Acne heeft mijn geluk gestolen’

Joelle (19) heeft chronische acne. In CG! vertelt ze over haar emotional battle en hoe ze heeft geleerd om ermee om te gaan.

Puistjes

‘Ik had altijd een gave huid. Ik kreeg er zelfs vaak complimentjes over van vrienden en leraren. Daardoor voelde ik me mooi en zelfverzekerd. In mijn laatste jaar op de middelbare school kreeg ik ineens puistjes en veranderde dat. Eerst vond ik het allemaal niet zo erg en dacht ik dat het erbij hoorde: je krijgt een pukkel, je knijpt ‘m uit en hij gaat weg. Maar dat gebeurde niet.

‘Die zomer merkte ik dat mensen me aanstaarden omdat ze walgden van de pukkels op mijn gezicht. Toen ik daarna ging studeren, werd het staren alleen maar erger. Ik werd steeds onzekerder en probeerde een middeltje uit dat ik zonder recept kon kopen. Niets werkte, dus ging ik mijn acne verbergen onder een dikke laag make-up. Maar daar zag je het nog doorheen. Omdat ik in het buitenland studeerde, werd behandeling door een dermatoloog niet vergoed.’

‘Ik ging me steeds meer afzonderen van mijn vrienden, omdat ik dacht dat ze zich voor me zouden schamen. Op een gegeven moment kwam ik mijn kamer nauwelijks meer uit. Als ik dat wel deed, adviseerden vrienden me allerlei producten tegen mij acne en voelde ik dat mensen me vies vonden. Ik wilde schreeuwen: “Ik was mijn gezicht wel drie keer per dag en zie er nog steeds zo uit. Don’t judge me!”

Keerpunt

‘Acht maanden into deze acne-nachtmerrie raapte ik de moed bij elkaar om met mijn vrienden uit eten te gaan. Daarna kreeg ik op mijn kamer een gigantische paniekaanval. Ik begon hysterisch te huilen omdat ik dacht dat iedereen van mijn gezicht walgde. Ik snikte zo erg dat ik mijn ademhaling niet meer kon controleren, en mijn lichaam en hoofd leken wel verdoofd. Toen heb ik mijn moeder gebeld en vroeg ik me huilend af hoe iemand het aankon om met mij gezien te worden. Ik voelde me zo hulpeloos.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lijf als je een paniekaanval krijgt

Een week later was ik bij een vriend van de familie, die psycholoog is. Zij stelde vast dat ik last had van sociale fobie (angst dat anderen je kritisch zullen beoordelen) en aan een depressie leed. Ze raadde me aan naar een dermatoloog te gaan. Ook stelde ze voor om een kleine groep vrienden en familie in vertrouwen te nemen. Dat heb ik gedaan en dat hielp!

Maar vanwege mijn verzekering ben ik nog steeds niet bij een dermatoloog geweest. Wel ben ik sinds een paar maanden aan de pil. Mijn huisarts raadde me dat een en gaf me daarbij ontstekingsremmende antibiotica. Dat werkt een beetje, maar mijn acne is nog lang niet weg.’

It’s the inside that counts

‘Ik haat het dat ik me door de maatschappij minder mooi voel vanwege iets wat ik niet kan controleren. Maar ik leer van mezelf te houden zoals ik ben. Als ik me onzeker voel, sleep ik mezelf naar school – ik ben er trots op dat ik naast mijn normale lespakket een speciaal programma volg voor getalenteerde studenten – en ik luister naar muziek. Wat anderen ook zeggen, het is écht de inside that counts. Ik doe elke dag mijn best mezelf daaraan te helpen herinneren.’

Ook last van acne? Je kunt nu een acnebehandeling van Sebacia winnen bij CosmoGIRL! 

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: CosmoGIRL! 02, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen