Wereldmeisjesdag

vandaag is het Wereldmeisjesdag!

Hey girl, hey! Heeft iemand je vandaag al verteld dat je trots mag zijn op wat je hebt bereikt – voor een meisje? Hold up. Denk je nu: CG!, waarom stellen jullie zo’n stomme vraag? Waarom zou je minder kunnen bereiken omdat je toevallig een meisje bent? Good. Glad we’ve got your attention. Het is vandaag, 11 oktober, namelijk Wereldmeisjesdag. Op deze dag vragen we extra aandacht voor de ongelijke behandeling van meisjes over de hele wereld. En hoe goed dit ook is, eigenlijk zouden we liever zien dat deze speciale meisjesdag niet nodig is. Helaas is-ie dat wel, en hard ook, omdat er wereldwijd dagelijks miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd worden. En dat alleen omdat zij meisjes zijn!

Wereldmeisjesdag 2019

Het is hoog tijd dat meisjes overal ter wereld – hallo, we leven immers in 2019! –  de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen, zonder geweld, zonder sh*tty vooroordelen en mét respect. Wist jij bijvoorbeeld dat er elke twee seconden ergens op de wereld een meisje gedwongen wordt om te trouwen? Of dat er heel veel meisjes zijn die hun (middelbare)school niet kunnen afmaken, terwijl hun broertjes wél die mogelijkheid hebben? Om mensen hiervan bewust te maken, besloten de Verenigde Naties dat 11 oktober voortaan Wereldmeisjesdag is. Deze inequality moet namelijk stoppen!

Plan International

Ook voor Plan International is dit een belangrijke dag. Plan zet zich elke dag weer volop in voor gelijke kansen voor meisjes en jongens. En op Wereldmeisjesdag roept plan iedereen op om meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden te steutenen in hun strijd voor gelijke rechten en kansen. Want het is natuurlijk hoog tijd dat meisjes wereldwijd zich – net als jongens – kunnen ontwikkelen.

Op pagina 42 & 43 in CG!’s mind issue lees je een heel interview met actrice/presentatrice/entrepeteur/ex-CG! Columniste  én ambassadeur van Plan Nederland: Moïse Trustfull over wat het ambassadeurschap voor haar betekent.

Girls takeovers

Net zoals voorgaande jaren zullen in alle landen waar Plan werkt duizenden meisjes belangrijke banen overnemen in de politiek, het bedrijfsleven, sport en media etc. Posities waar meisjes in ontwikkelingslanden vaak geen toegang tot hebben. Zo laten ze zien dat meisjes alles mieren kunnen worden wat ze willen en net als jongens de kans moeten hebben mee te beslissen over hun toekomst en de wereld waarin ze leven.

(Wist je dat het vandaag ook Coming out day is?)

Join the squad

Laat jij vandaag – op Wereldmeisjesdag – ook zien dat je meisjes wereldwijd steunt in hun strijd voor gelijke rechten en kansen? Zet de ‘equal stripes’ op je wang en deel just like we did een foto van jezelf met de hashtags #GirlsGetEqual #Wereldmeisjesdag @plannederland.

Wereldmeisjesdag

Van links naar rechts: hoofdredacteur Ivana, stagiaire Isa, allround (& eind-) redacteur Donna en stagiaire Maxime

Kijk op www.planinternational.nl/wereldmeisjesdag voor ideeën.

LEES OOK: 

Beeld: Instagram @plannederland 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen