Stop geweld tegen vrouwen

Veel vrouwen en meisjes krijgen te maken met geweld: ‘Hij dwong me tot seks en werd boos als ik niet wilde’

Geweld tegen vrouwen en meisjes is wereldwijd nog steeds een groot probleem. Minstens 1 op de 3 vrouwen heeft weleens fysiek, seksueel of psychisch geweld meegemaakt in haar leven. Dat komt neer op meer dan een miljard(!) vrouwen en meisjes. Let that sink in. Dat moet stoppen. Daarom strijdt CG!, samen met UN Women Nederland, voor verandering.

‘Goedmaakseks’

‘In mijn eerste relatie dacht ik dat het normaal was om tot seks gedwongen te worden als ik niet wilde. Ik keek er niet van op als mijn nu-ex woedend werd als ik geen zin had in seks. We kregen dan altijd ruzie en vervolgens praatte hij me alsnog om. Dat was dan goedmaakseks, zei hij. Zo ging het bijna elke avond.’ – J.

Kapot

‘Mijn ex is alcoholverslaafd. Dat wist ik van tevoren, maar ik was verliefd. Na een maand begonnen de problemen, maar hij was toen nog niet agressief tegen mij. Nadat het voorstellen aan mijn moeder en stiefvader uit de hand liep, ging het mis. Hij nam het mij kwalijk. Hij begon me te duwen en slaan, ramde deuren in, dwong me mijn laatste geld uit te geven aan zijn bier, manipuleerde en probeerde me altijd de grond in te boren. Hij dwong me ook tot seks en werd boos als ik niet wilde. Hij maakte me kapot. Na 2 jaar knapte er iets en verbrak ik de relatie. Moeilijk als je van iemand houdt, maar het was genoeg geweest.’ – M.

Meld & teken

Can you believe dat er nog géén centraal meldpunt bestaat? Dat maakt het melden nog moeilijker dan het al is. UN Women is daarom een petitie gestart, om de regering op te roepen te zorgen voor hulp, voorlichting en één algemeen bekende hulplijn, waar je anoniem (via o.a. chat, telefoon of e-mail) melding kunt maken van elke vorm van geweld. Voor nu heeft UN Women gelukkig één overkoepelende site gelanceerd waar slachtoffers overzichtelijk kunnen zien bij welke organisatie ze terecht kunnen: Geweldtegenvrouwenmelden.nl. Hier kun je ook de petitie tekenen.

Op bladzijde 22 t/m 34 van CG!’s More Love/Love More issue vind je meer verhalen en info over het stoppen van geweld tegen vrouwen.

Cover
NEEM EEN ABONNEMENT OP COSMOGIRL!

Beeld: Gettyimages, Silvia Turra / EyeEm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen