Vind je concentreren in de winter moeilijk? You are not alone

Via onze wednesday Q&A op de @cosmogirl_nl Instagram Stories kregen we de vraag of we tips konden geven voor een betere concentratie. En dat vonden wij een hele goede! Grote kans namelijk dat jij niet kunt chillen deze kerstvakantie, maar hard aan het blokken bent voor je komende tentamens. Of misschien heb je de pech dat je iedere dag vroeg op moet om naar je werk te gaan. Hoe dan ook, het vergt moeite deze winterse dagen, want jouw hersenen zijn lazy af.

 

Hoe dan?

 

Een korte speurtocht leidt ons naar een onderzoek van de Universiteit van Luik in België. Hieruit blijkt dat de concentratiefunctie in onze hersenen tijdens de winter last hebben van een dipje. Laat dat geen reden zijn om je erbij neer te leggen. Sommige dingen moeten nou eenmaal gedaan worden. Geïrriteerd met je handen in je haar jezelf dwingen te concentreren gaat je niet helpen. Maar deze tips misschien wel!

 

Verberg afleiding

Tegenwoordig kun je door van alles afgeleid raken. De TV, Instagram, Facebook, appjes, muziek, de deurbel, de lijst is oneindig. Zorg dat wanneer je je echt moet concentreren, je alleen afgeleid kunt raken door hetgeen dat je echt nodig hebt voor je taak. Moet je bijvoorbeeld onderzoek doen, dan kun je niet zonder Google, dus je laptop mag je bij je houden, maar log jezelf uit van sociale media en verstop je telefoon.

 

Opgeruimd staat netjes

En daarnaast is het ook nog eens handig voor je concentratie. In een opgeruimde ruimte raak je namelijk minder snel afgeleid. Zorg ook dat je op een stoel aan een tafel of bureau zit. Een actieve houding helpt beter dan dat je half op de bank ligt. Ook plekken waar veel mensen komen zoals een openbare plek of een trap kunnen beter worden vermeden.

 

Verdeel je taken

Als je heel veel te doen hebt is het moeilijk om ergens aan te beginnen. Want alleen er aan denken zorgt er al voor dat je weer terug naar bed wil. Verdeel je taak in kleinere taken. Zo gaat het een stuk makkelijker en sneller, pinky swear! Ineens heb je overzicht en dat zorgt ervoor dat je beter kunt concentreren.

 

Ga sporten

Sporten helpt je je hoofd te legen. En een leeghoofd zorgt ervoor dat je weer kunt nadenken en kunt concentreren. Dus hup, je sportkleding aan voordat je gaat leren of werken. Besides, dat is na de feestdagen sowieso geen slecht voornemen.

 

Probeer de pomodoro methode

Volgens deze methode kan je brein niet de hele dag geconcentreerd zijn en heeft het pauzes nodig. En dat klinkt ons goed in de oren! Hoe werkt het? Je werkt 25 min zonder afleiding door en krijgt hierna 5 min pauzes. Dit herhaal je 4 keer en dan mag je 15 minuten pauze houden. Zet je wekker want dit is het proberen waard!

 

LEES OOK:

 

Fotografie: Unsplash

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen