coronavirus

Dit is waarom afstand houden nu zó belangrijk is

We hebben allemaal gisteren het NL-Alert bericht ontvangen waarin nadrukkelijk werd vermeld dat mensen afstand van elkaar moeten houden. En dat is niet voor niets.

Veel mensen negeren de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Moet je nou echt het huis uit? Houd dan in ieder geval 1,5 meter afstand van anderen. Tot nu toe nemen veel mensen deze regel met een korreltje zout, tot grote ergernis van de overheid en mensen die zich wél aan de regels houden. Natuurgebieden waren afgelopen weekend met het mooie weer gewoon nog steeds superdruk. Wat zal er gebeuren als we deze regels blijven negeren?

Houd je aan de maatregelen

Het coronavirus is serious sh*t. Als je jong en gezond bent heb je misschien niet een grote kans om eraan te overlijden, maar je kunt er wel flink ziek worden en er misschien wel permanente longschade aan overhouden. En ook al heb je lichte klachten (of zelfs geen), je kunt altijd iemand anders besmetten waar het virus wél dodelijk voor kan zijn (bijvoorbeeld je opa en oma). Daarom is afstand houden (minstens 1,5 meter) en zo veel mogelijk binnen blijven enorm belangrijk.

Waarom is afstand houden zo belangrijk?

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijkertijd ziek wordt, is de maatregel van quarantaine en social distancing ingezet. Blijf zoveel mogelijk binnen, ga alleen naar buiten als het noodzakelijk is en houd afstand. Wanneer mensen zich hier niet aan houden, zal het virus zich snel kunnen verspreiden, wordt de druk op de zorg in Nederland te groot, en zullen er meer mensen overlijden.

Door afstand te nemen wordt de verspreiding vertraagd, worden er minder mensen tegelijkertijd ziek en krijgen meer mensen de kans om te genezen en anderen te beschermen (groepsimmuniteit). Op deze manier houden we het virus onder controle.

In dit filmpje van de NOS kun je door middel van een animatie heel duidelijk zien wat het effect van social distancing is.

Lees ook: Dit is het verschil tussen griep, verkoudheid en het Coronavirus

Celebs in actie

De gezondheidsdienst van Amerika heeft zelfs verschillende influencers en celebs, waaronder Kylie Jenner, gevraagd of zij de ernst van de situatie aan hun volgers willen uitleggen. Ze hopen hiermee dat anderen wel naar hún luisteren.

Ook Ariana Grande, Billie Eilish en Camila Cabello spraken hun fans streng aan op het niet serieus nemen van het coronavirus.

Strengere maatregelen?

In Italië is de crisis momenteel zo groot, dat het land een ‘lockdown’ heeft. Dit betekent dat mensen niet meer zonder een geldige reden naar buiten mogen. Doen ze dit wel, dan riskeren ze een boete. Ook Duitsland heeft strengere maatregelen toegepast. Zo mag je maar met maximaal twee mensen de straat op.

Of Nederland ook zijn regels gaat aanscherpen is nog maar de vraag. Maar zolang we de regels blijven negeren, is de kans groot dat er wel het één en ander zal gaan veranderen.

Ook Arjen Lubach sprak Nederland streng aan in zijn programma Zondag met Lubach. De belangrijkste boodschap: houd 1,5 meter afstand! 

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: Zondag Met Lubach, NOS, Grazia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen