Je hebt het waarschijnlijk al gehoord; de Europese verkiezingen zijn aanstaande donderdag 23 mei (a.k.a morgen)! Maar wat houdt dat precies in? CG! neemt je mee in de wondere wereld van de EU verkiezingen!

De Europese Unie

Na de Tweede Wereldoorlog besloot Europa om een samenwerking op te zetten om zo’n oorlog voor altijd te voorkomen. De landen Italie, West-Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland sloten een verdrag die De Europese Gemeenschap van Kolen en Staal heette. Later kwamen daar meer landen bij en in 1993 werd een verdrag getekend -het Verdrag van Maastricht- en dat was het begin van de Europese Unie zoals wij die nu kennen. In Europa zijn 51 landen, maar er zitten maar 28 landen in de Unie. Je kan als land namelijk niet zomaar bij de Europese Unie. Je moet aan bepaalde factoren voldoen en deze worden de Kopenhagencriteria genoemd.

Wat doet de EU?

De Europese Unie zorgt ervoor dat Europese landen binnen de Unie -zoals Nederland- gewoon met elkaar kunnen werken en geld in elkaar kunnen investeren. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk in de Sephora werken in Parijs of naar school gaan in Parijs. Dit kan omdat Nederland en Frankrijk beide in de Europese Unie zitten.

Ook het overboeken van geld gaat makkelijker. Wil je iets bestellen bij Sephora? Door een afspraak in de EU wordt het geld gemakkelijk overgemaakt van de ene buitenlandse bank naar de andere. De EU checkt ook hoe we omgaan met de visvangst. Het beslist bijvoorbeeld waar vissers wel en niet mogen vissen. Het ondersteunt Europese boeren, omdat boeren vaak hun bedrijf anders niet in stand kunnen houden. Maar het zorgt ook voor de infrastructuur, zodat jij straks in de zomervakantie op een prima spoor met de Thalys naar Disney of de Parijse Sephora kan rijden. Het appen met je vakantieliefde heb je ook te danken aan de EU; communicatie en energielijnen worden ook hierdoor geregeld.

Niet alles gaat zo makkelijk. Het onderwerp migratie is iets waar veel landen het niet over eens zijn en dat leidt soms tot hevige debatten. Zaken zoals cultuur, school en volksgezondheid wordt door de Europese landen zelf geregeld, maar de EU zorgt er wel voor dat je naar school kan in Parijs.

Hoe werken de stemmen?

We stemmen voor het Europese Parlement. Deze heeft 751 zetels en Nederland heeft daar 26 zetels van. Hoe kleiner een land is, hoe minder zetels ze hebben; Duitsland heeft bijvoorbeeld 96 zetels en Letland 8. Niet elke zetel telt even zwaar, want dat zou betekenen dat Duitsland bijna alles voor het zeggen heeft en Letland niets. De landen die worden gekozen zitten overigens ook niet bij elkaar, het gaat juist om de partijen. De partijen die het meeste op elkaar lijken zitten samen. Bijvoorbeeld; GroenLinks en de groene partij van Duitsland zit bij elkaar, terwijl de PVV bij de Franse partij van Marine Le Pen zal zitten. Deze noemen we fracties en daar zijn er acht van. Maar het geldt niet alleen voor buitenlandse partijen, ook binnenlandse partijen worden bij elkaar gegooid. Zo vallen VVD en D66 in dezelfde fractie, dat betekent niet dat als je voor D66 stemt dat je ook voor de VVD gestemd hebt. Er kan niets besloten worden over de Unie zonder de goedkeuring van het Europese Parlement.

Premier van EU

We kiezen daarbij ook direct de president van de Europese Commissie uit. Die is dan een soort van premier van Europa. Elk land heeft een lid in de commissie en elke fractie maakt kans dat één van hun leden de president van die commissie wordt, dit noemen we de Spitzenkandidat. Dit jaar maken twee Nederlanders kans om de premier van Europa te worden; Frans Timmermans lid van de PvDA en sociaal-democraten en Bas Eickhout, een GroenLinkser en Spitzenkadidat van de groenen.

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Of ben je er nog niet uit? Via de stemwijzer kun je je politieke voorkeur testen. Vergeet niet te stemmen!

LEES OOK

Beeld: Unsplash