Corona mondkapje voor lockdown

Waarom het coronavirus óók gevaarlijk is voor jonge mensen

Het gaat vandaag de dag nergens anders meer over: het coronavirus. In het nieuws hoor je vooral veel over ouderen en mensen met een zwakke gezondheid die geveld worden door het virus. Daarom kunnen veel jongeren misschien denken “het zal wel loslopen” of “ik word er toch niet écht ziek van”. Een hele gevaarlijke gedachte voor dit genadeloze virus.

Streng toespreken

In de laatste persconferentie werden de maatregelen rondom het coronavirus nóg strenger aangescherpt. Tot 1 juni geen bijeenkomsten meer, voldoende afstand houden en er kunnen zelfs boetes worden uitgedeeld als je je niet aan de maatregelen houdt.

Vooral de jongeren mensen werden streng toegesproken. ‘Er zijn zelfs schijt-aan-corona feestjes. Het is gewoon asociaal’, zei minister-president Rutte. ‘Het kost levens. Gebruik je gezonde maatschappelijke verstand’, voegde minister Grapperhaus daaraan toe.

Jezelf en anderen

Het virus is namelijk gevaarlijk voor jezelf én voor anderen. Door het virus kan ook jíj wekenlang in het ziekenhuis liggen of het kan je zelfs doden. En als jijzelf er niet ziek van wordt, kan je nog steeds onbewust ánderen besmetten en ziek maken.

Longen

Het virus kan zich via miniscule druppeltjes (als bijvoorbeeld iemand hoest of niest) via je ogen, mond en neus je lichaam binnendringen. Via je luchtwegen zal het virus uiteindelijk in de longen terechtkomen.

In je lichaam zitten stoffen die tegen het virus gaan vechten zodra je besmet bent. Ze maken de besmette cellen kapot, maar kunnen daarmee ook veel goede cellen kapot maken. Het is vooral gevaarlijk als die strijd je longblaasjes bereikt. Dit is de plek waar jouw longen zuurstof uit de ingeademde lucht halen.

Bij een scan van een ontstoken corona-long zie je goed hoe erg het virus de longen aantast. Je krijgt enorm veel moeite met ademen en moet dus eventueel in het ziekenhuis extra zuurstof krijgen. En dit overkomt niet alleen ouderen. Ook kinderen, tieners en twintigers liggen momenteel in het ziekenhuis.

Deze dingen worden door het coronavirus verplaatst

Anderen aansteken

Het klopt dat jongere mensen veel minder risico lopen en beter in staat zijn om het virus aan te kunnen dan ouderen of andere mensen die kwetsbaar zijn. Maar als jij onbewust het virus bij je draagt, vorm jij vooral een gevaar voor anderen. Denk aan vrienden of vriendinnen met astma, je ouders, je opa en oma of een andere personen met een zwakke gezondheid bijvoorbeeld hartklachten of zelfs kanker.

Hoe jij je in deze tijd gedraagt, kan misschien wel het verschil maken tussen leven en dood voor iemand anders. Doe daarom mee aan social distancing en houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Ga niet afspreken met vriendinnen, maar blijf gewoon thuis. 

Wil je nog meer verduidelijking? Check dan de interessante video hieronder van NOS op 3 waar alles nog een keer wordt uitgelegd!

Dit is het verschil tussen griep, verkoudheid en het coronavirus

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Bron: NOS op 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen